alotofhorses

Senaste inläggen

Av Lotta Jansson - 11 november 2011 20:42

Idag är det den 11/11 -11 och jag tittade faktiskt på klockan precis när den slog över till 11.11 Coolt! Vet ni att om man lägger ihop sin ålder med födelseåret så blir det dessutom 111 oavsett hur gammal man är eller när man är född. Jag är född 71 och är 40 år; 71+40=111! Mycket ettor är det idag!


Nästa år blir det en liknande 12.12.12 dag och sedan kommer det inte att bli  några sådana datum mer under vår livstid.


Idag har jag hunnit med massor! I morse kom Tina och Ylva och vi skodde Stina och verkade alla utom Sibban och Likören. Sibban ska skos innan hon åker till Matilda och då passar vi på att verka Likören också. Alla hästar skötte sig med bravur. Till och med lille Mojje som inte lyft en hov sedan förra verkningen. Stina fick på sig ett par fina rosa boots för att förebygga tappskor. Hovarna var mycket, mycket bättre mot hur de såg ut när hon hade skor senast. Hoof Aid och daglig smörjning med Ekol hovfett det senaste halvåret har också gjort sitt. Måste bara säga att jag har världens bästa hovslagare alla kategorier. Jag är så himla tacksam för att de vill komma ut och sko och verka mina hästar!


Efter hovslageriet gick jag och Bida ut och stängde satte upp de sista stolparna i hagen. Imorgon ska jag åka till Granngården och köpa lite fler handtag och sedan ska jag stängsla klart. Det är en låg tråd som ska upp så att inte Mojje rymmer ut och kalvarna rymmer in. Stefan och Gunnar har också plockat bort ett helt lass med ris i hagen och imorgon ska de plocka bort plankorna ur ligghallen och såga ner lite enbuskar så att hagen blir klar för hästar. Det ska bli så skönt när vi kan släppa in dem dit!


När jag hämtat Linnea i skolan stängde jag om min minihage framför grindhålet (har en sådan för att inte hästarna ska springa rätt ut på vägen om det råkar smita med någon extra häst). Städade sedan sadelkammaren och hittade lite täcken och annat som jag inte behöver och som jag ska se om jag kan sälja till någon bättre behövande. Ska också sälja iväg två sadlar som jag inte använder för att få in lite pengar. Tina hade nämligen med sig sin Rössli dressyrsadel och den satt naturligtvis som ett smäck på Stina så den stod det nog Lottas på ;).


Jag och Linnea tog in Morris och Stina och red ut en sväng. Provred i Rösslin och man satt riktigt bra i den, påminnde en del om Jaguaren som jag saknat så himla mycket. Stina var pigg och skrittade på rejält. Morris var lite busig och försökte vända hem med Linnea men efter en stund gick det bra. Red upp i skogen bakom Hamra och travade lite på skogsvägen. Stina sprang och slog med huvudet och ville springa fortare. Gullehästen! När vi vände så ville Linnea galoppera uppför backen så då gjorde vi det. Jag hade glömt vilken fantastisk galopp hon har Stina, så himla rund och härlig. En liten glädjebakutspark bjöd hon på innan vi saktade av. Eller taktade av för det var himla svårt att skritta när man fått springa lite ;). Gick sista biten med henne och var ute totalt ungefär 20 minuter, ganska så lagom för att vara första gången. Sadeln låg helt stilla, jag ska provrida i den några fler gånger men det lutar åt att Stina vill ha den där.


 

Vilda Stina!

 

När jag kom hem lagade jag lammgryta som vi bjöd Gunnar på (Marianne jobbade så han var ensam hemma) och sedan har jag målat möbler. Stefan  har varit i Norrtälje och köpt en ny traktor idag så nu måste jag få köpa en till häst. Visst måste det vara så för att det ska bli rättvist?


Nu ska jag gå och lägga mig i badkaret med ett glas vin och läsa en bok och varva ner lite. Ha en mysig fredag alla vänner!

Av Lotta Jansson - 10 november 2011 23:29

Vår bärbara dator där jag hade de flesta av mina fotografier har brakat ihop. Stefan lyckades få igång den igen till slut men alla mappar är tomma och inga bilder eller filmer syns till. Jag har varit dålig på att göra back up. Tror att jag sparade ner senast för ett år sedan. Hästbilderna gör inte så mycket. De har jag ofta lagt ut på nätet och de bästa finns sparade där, men alla familjebilder......Skit, skit, skit men ingenting att göra åt. Man lär sig av sina misstag....


Idag tog jag en lång lunch och passade på att ta tag i det som jag planerat så länge nämligen Morris igångsättning. En gång i veckan ska jag ta mig tid och motionera den tjocka ponnyn. Fy sjutton vad fet hon är. Bredare över ryggen kan man knappast vara. Ja, det är inte bara Morris som är tjock både Starlight och Blida är bra feta de också. Det är bara att inse att fri tillgång för ponnyerna inte fungerar så bra trots att de får ett ensilage med inte allt för höga värden. Min plan är att Starlight, Blida, Likören, Sibban och Mojje (tills han åker) ska gå på fri tillgång av ensilage och bo i ligghallen. Sibban och Likören får lite extra kraftfoder en gång om dagen. Stina och Morris får stå på box och i mitten på december får även Blida komma in eftersom hon ska föla i mitten av januari. Aja, vi får se om jag måste begränsa grovfodergivan. Det är svårt det där när man har hästar som kräver olika mycket mat.


Men åter till Morris...Jag tog in den lilla lerhögen (ja, hon är inte bara tjock hon är lerig också ;) ) och gjorde en sanering. Sedan satte jag på henne träns, sadel och gummisnodd och longerade henne ca 20 minuter i skritt och trav. Morris testade lite först om hon kunde slippa men i slutet jobbade hon på fint. Till och med så att hon nästan gick lite eftergiven några steg i skritt i slutet. Morris har ju mest gått som avelssto under årens lopp men nu ska hon bli ridhäst till Linnea. Några bilder från när de var ute i skogen för några veckor sedan:


    

Sara har varit här och målat klart badrummet. Det blev så himla fint! Imorgon ska jag börja städa skrubben och sovrummet och måla möblerna en gång till. Annat som händer är att Tina och Ylva kommer och ska sko Stina och verka de andra. Härligt att äntligen få skritta igång Stina-Fina!!!

Av Lotta Jansson - 9 november 2011 22:17

Forstatt snorigt idag men inte lika hängigt. Jobbade som vanligt under större delen av dagen. Det var strålande sol ute och eftersom jag har 100 timmar lite drygt att ta ut i komp, kompade jag två timmar på eftermiddagen. Tog med mig min gulliga galna terrier ut och satte upp stolpar i hagen som hör till ligghallen. Bida är så söt när hon attackerar den stora gummisläggan och biter och dödar den där den ligger på marken. Ena långsidan på hagen är stängd med trampstolp och jag håller på och byter ut dem mot trästolp. Jag ska också sätta upp en tråd till så att inte lille Mojito kryper under när hästarna så småningom flyttar in i den hagen.


På eftermiddagen skjutsade jag Linnea till sin keyboardträning och därifrån åkte vi direkt till Mats och hämtade torv och spån. Nu finns det 20 torvbalar och 36 spånbalar hemma så förhoppningsvis ska det räcka ett tag. Jag har torv i boxarna i år. Torven är luktfri, dryg och hästarna mår bra när de står på den. Enda nackdelen är att den fryser till en hård klump när det blir riktigt kallt och det är då jag ska använda spånbalarna (om det kommer att frysa i vinter förstås, det vet man aldrig).


Målade möbler och spacklade sedan en stund. Sakta men säkert rullar renoveringen vidare. Imorgon kommer Sara och hjälper mig att måla badrummet. Jag är så tacksam för att jag får hjälp och det blir så fint och fräscht! I helgen ska jag försöka börja städa ur huset så att vi kan börja flytta in lite saker nästa helg. Stefan ska lacka golvet och när det lackas kan man inte vara i huset så då får jag börja packa och kasta saker istället.


Linnea och jag var tillsammans med Anna och Stina på The Studio för några månader sedan. Tänkte visa några av bilderna. Det blev massor med riktigt fina bilder på henne (till och med mamma fick vara med på någon ;) ). Linnea tyckte att det var fantastiskt roligt. I början så var hon lite stel men i slutet så poserade hon hej vilt framför kameran. Min lilla goa tös:


               

Av Lotta Jansson - 8 november 2011 19:17

Usch jag brukar aldrig vara sjuk nästan (peppar, peppar) men nu är jag lite risig. Det började igår med att jag småfrös och kände mig ruggig på kvällen. Snorig blev jag också och förkylnngen var ett faktum. Idag har jag mått ganska så bra men nu på kvällen känner jag mig lite hängig igen. Stackars mig ;)!


När jag och barnen var på Gränby förra veckan stod de och delade ut något slags Nezeril plåster. Du fäster plåstret över näsryggen och du kan andas genom näsan hela natten. Jag var tvungen att prova och det fungerade! Natten igenom har jag kunnat andas genom näsan utan problem. Fantastiskt! Fråga mig inte hur det fungerar bara eftersom plåstret sitter utanpå näsan....


Sara har varit här och målat badrummet i andra huset. Det blev jättefint! Tyvärr glömde jag att ta ett före kort så ni får hålla till godo med efter korten när det är färdigt. Vi kommer inte att börja på något nytt rum utan sikta på att göra klart de påbörjade. Sovrummen, vardagsrummet, köket och toan nere kommer att vara klara när vi flyttar in. Därefter ska vi fira jul i lugn och ro och sedan påbörja renoveringsarbetet igen efter nyår. Jag ser fram emot att få flytta in. Skönt att få gå igenom och rensa ut en massa gamla saker när man flyttar och komplettera med lite nya.


Jag skulle har ridit Uffeträning på Royal idag men nu fick Anna åka själv istället. Kul för henne att få träna själv på sin fina häst. Det kommer att gå hur bra som helst! Nu ska jag gå ut i stallet och ta in mina pållar och natta dem och sedan ska jag sätta mig en stund och titta på TV. Det händer inte speciellt ofta i mitt liv så det känns som lite lyx!Av Lotta Jansson - 7 november 2011 18:03

..är bilar av klass och det är vad jag brukade kalla "mitt" fina avelssto Royal när hon bodde här. Numera är hon såld till en av mina bästa vänner Anna som ridhäst. Jag brukar få förmånen att låna henne på Ulf Lind dressyrträningarna och det känns att man styr runt en riktig klasshäst (jag är inte ett dugg partisk).


 

Idag vid lunchdags kom Anna och Mats hit med Royal i släpet tränsad och klar bara för att jag skulle få möjlighet att rida igenom henne ett pass före dressyrträningen imorgon. Royal har gått som avelssto i alla år, 12 år gammal har hon fått sju fölungar och är inte riden så mycket genom åren. Hon trivs hos Anna (som gör ett toppenjobb) och Royal blir starkare och starkare för varje gång jag ser henne.


 

Royal är en riktig kunglighet som namnet antyder och det är en dam med mycket egen integritet. Hon är otroligt känslig och lär upp sina ryttare genom att tala om ifall hon tycker att de inte behandlar henne som hon är värd. När man gör rätt är hon fantastisk att rida. Klok, mjuk, framåt och med en härlig ridbarhet, ja det mesta man kan önska sig hos en ridhäst. Idag tränade vi på övergångar, spårning och galoppfattningar. Roysan var jätteduktig och det märktes att Anna tränat sedan förra dressyrträningen. Galoppfattningarna var mycket bättre och några till och med riktigt bra.Tack snälla Anna för lånet. Det var som vanligt roligt att få rida på fina tanten!


Det är förresten ganska så intressant att se hur hästarna nedärver sig. Royal har verkligen lämnat avkommor som det finns mycket Royal Dance i:


Första avkomman i Sverige är uppfödd av Vena som jag köpte Royal ifrån. Han heter Vena XLNT (e. Sansisco) och är fem år i år. I år har han debuterat på tävlingsbanan med strålande resultat. Visst påminner han en hel del om mamma Royal:


      

   


Nästa avkomma föddes hos oss och döptes till A lot of Daiqiri . Ett sto e. First Wish som exporterats till Norge där det gått bra för duktiga ägaren Wenche vid 4 års cup. I augusti visades hon på kvalitetstävlan med en 9:a på typ. Här kommer en löshoppningsbild på henne:


 


Nästa avkomma bor också hos en vän till mig, Irene Wall. Painted Black II fick bli far till den fölungen som döptes till A lot of Falcon. Han har nu hunnit bli tre år och är mycket fin att rida enligt Irene.

 

Nästa i raddan av uppfödningar är A lot of Hennessy e. Twiligt som en annan av mina vänner, Camilla Ferm köpte som föl. Denna lilla raring belönades med 48 p på fölvisningen och en 9:a på traven. 

   

Här finns också en nytagen film på honom. Jag tycker att han rör sig fint och funderar på om jag ska göra om kombinationen. När jag sålde Royal till Anna behöll jag en betäckningsrätt och har alltså rätt att betäcka henne 2012 eller 2013. Vad tycker ni? Ska jag göra om kombinationen? Här en bild på pappa Twiligt som jag tog på Strömsholm för några år sedan:

 

Sista avkomman som föddes 2010 har jag tyvärr inte så mycket kontakt med. Men visst är det fascinerande att se alla syskon och se hur mycket de påminner om varandra och om mamma Royal Dance. Stöpta på tygel, energi och framförallt RIDBARHET är det som präglar hennes avkommor.

Usch, nu ska jag slita mig från datorn och krypa ner i badkaret. Känne mig lite ruggig och hoppas inte att det är en förkylning på G.....

Av Lotta Jansson - 6 november 2011 21:46

Idag har det varit en busy helg. Sibban har varit på helgkurs på Tuthammarens ridcenter för Johan Becker. Under hösten har vi varit och löshoppat tre gånger för honom. Första gången var Sibban avvaktande och förstod inte alls vad som förväntades men det har blivit bättre för varje gång. Nu har hon vilat i nästan en månad innan det var dags för säsongens sista pass. En tvådagars kurs med fokus på löshoppning och visning av häst vid hand.


Nettan följde med på lördagens pass. Jag är så himla glad för att hon tar sig tid och hänger med. Du är guld värd kompis vad skulle jag göra utan dig? På parkeringen mötte Sibbans uppfödare Mirre upp oss. Jag har skrutit lite om att Sibban trots sin stam (Bocelli-Bugatti Hilltop-Mas Media**) inte hoppar så tokigt som Mirre förutspått efter att ha sett hennes försök att ta sig an diken som liten. Himla roligt att du kom Mirre!Sibban 2011-11-05


Vi fick gå in ganska så omgående i ridhuset och som vanligt började jag att leda hästen något varv runt ridhuset. Därefter släpptes Sibban och fick galoppera över bommarna. Redan från scratch märktes det att hon inte bjöd fram riktigt utan stod emot. Sibban är en känslig ung fröken som blir lite låst när hon inte riktigt förstår vad som krävs utav henne och det drevs ganska så kraftigt med piskorna för att hon skulle hitta bjudningen. För mig kändes det lite hetsigt med smällande piskor som gjorde henne förvirrad. Eftersom hon behövde kraftigare drivning kom hon lite för långt ut i kurvan och fick hoppa första hindret snett. Hon hann heller inte balansera upp sig innan eller taxera in på första utan kom gärna in i botten och då stämde inte hoppningen. Lite som när jag rider och tycker att hindret är högt och driver på lite extra och det får till följd att man kommer för nära. Lilla Snibban rev någon gång och var inte helt bekväm med situationen (och inte hönsmatte heller).Hoppning första dagen. Titta på öronen, inte riktigt tillfreds.


De sista gångerna som hon tog serien gick det bättre även om hon inte fick till de där kanonfina sprången som hon hade gången innan. Johan menade att dressyrstammade hästar som Sibban kan behöva löshoppas lite oftare än de naturliga hopparna. Lite typiskt att hon inte fick till de där kalasfina sprången som hon kan få till ibland när Mirre var på plats.Lite fundersam på vad vi vill 


Idag åkte vi iväg igen. Pratade lite med Johan om att jag tyckte att hon blev spänd när vi hoppade under gårdagen och denna gång blev det mycket, mycket bättre. Det var en helt annan hoppning och attityd redan från början och betydligt lugnare drivning från piskförarna. Sibban hade egen bjudning och det räckte med att smacka igång henne. Sedan fick hon tid på sig att tänka lite i kurvan och ganska så snart höjdes oxern. När det blev runt metern såg man att Sibban tänkte till, bromsade upp sig och hoppade fint över. En betydligt lugnare pålla som hade öronen framåt över hindren idag. Vi hoppade 1.05 som högst och Johan tyckte att nu kunde man anse henne som inhoppad.

Dag två en helt annan bjudning!


Därefter tränade vi visning vid hand. Jag ska se till så att hon bjuder fram och hålla min placering vid bogen. Ha tyglarna i kors så att jag enkelt kan korta yttertygeln om hästen tränger inåt. När jag stannar tänka halt när hon sätter ner benet närmast domaren så ställer de upp bra automatisk och behöver inte rättas. Gärna höja handen lite och tänka precis som när man rider att man springer mot yttertygel. Sibban var jätteduktig.Fina Xzibit AM


Lastade sedan på och Sibban fick träna på att stå på transporten i några timmar. Det klarade hon med bravur; vilken fantastisk individ till häst jag har! Själv tittade jag klart på hästarna efter innan det var dags för fika och teroi. Johan berättade lite om hur han tänker och tränar sina unghästar. Fölen får hoppa några gånger under senhösten, gärna tillsammans med sina mammor för att få lite naturlig bjudning. Därefter skuttar man några gånger under hösten som 1,5 åring för att påbörja den egentliga inridningen och löshoppningen på hösten som 2,5 åringar. Hästarna löshoppas 2-4 pass beroende på hur bra de tar hoppningen. En bra hopphäst kanske bara skuttar en gång medan en annan häst behöver ha något extra pass.


Därefter vilas hästarna fram till ungefär åtta veckor före visning. Då arbetas 3 åringarna korta pass (15 minuter) ca fyra dagar i veckan med inspänd longering eller ridning. Det är viktigt att vara konsekvent och göra lika vid varje pass. Uteritter under denna period är inte så viktiga. När hästen förstått att den ska röra sig framåt och fått bjudning och lydnad på ridbanan är det sedan inga problem att rida ut hästen. Johan rider sällan ut dem innan 3 års testet. De löshoppas mellan 2-4 gånger till under dessa två månader och eventuellt läggs det in en vilovecka om hästen verkar trött. Det är viktigt med kortare och längre pauser för unghästarna. De ska bara gå i hagen och ta det lugnt under pauserna.


Himla inspirerande och roligt att lyssna på när Johan berättade om sina erfarenheter. I vår väntar som sagt var 3 årstest för Sibban och jag hoppas att Johan ska kunna visa henne på plats. Härnäst (under december) väntar inridning hos Matilda i Tierp. Hade först tänkt att fixa det själv men har tänkt om. Vi har skrittat uppsuttet men eftersom jag har svårt att få hjälp tillräckligt ofta har jag bestämt mig för att skicka bort henne trots allt. Matilda är så himla duktig med unghästarna och rider dem okomplicerat utan att dra ihop dem. Det kommer att bli toppen för Sibban. Sedan får hon gå ut på lösdriften och bli bortglömd några månader innan det är dags för jobb i mars igen.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se