alotofhorses

Senaste inläggen

Av Lotta Jansson - 23 december 2011 19:03

Vill önska er alla en riktigt God Jul! Hoppas att ni får en fantastisk jul med många julklappar! Vi är nu hemma hos föräldrarna i Lidköping och ska fira jul tillsammans med världens bästa familj!


 

Stina en vinter med mer snö än årets milda slaskvinter!


Barnen har jullov och njuter av det. Förra helgen var vi på Gimo Herrgård och åt julbord. Det var som vanligt fantastiskt gott. Vi bjöd Gunnar och Marianne och det har blivit lite av en tradition att åka dit och äta oss proppmätta!


Vi har börjat komma i ordning i huset. Fortfarande är det en del saker att plocka i ordning på men det mesta är på plats. Det känns skönt för jag har lite svårt att slappna av när jag fortfarande vet att jag har saker kvar att göra. Hoppas att jag kan varva ner bättre nu och hitta lite rutiner i vardagen. Ska försöka ta ledigt från jobbet mellan jul och nyår. Tror att jag behöver det efter den här hektiska hösten och jag har massor med komptid att plocka ut.


Gunnar sköter rulljansen hemma på gården under julen. Sedan sist har Stina flyttat hem igen. Det fungerar bra så länge hästarna går i hagar där inte Likören ser mamma. Ser hon mamma är det ett fasligt gnäggande men hon har inte hoppat över staketet i alla fall *peppar, peppar*. Likören går i lösdriften medan tjocka Blida har fått flytta in i stallet nattetid. Det är nu mindre än en månad kvar tills Blida ska föla. Det ska bli spännande att se vad som kommer ut.


Stina har jag hunnit rida på ytterligare några gånger. Hon är pigg och glad! Längtar till efter julhelgen då vi ska sätta igång lite mer seriöst.Ska försöka få med mig Linnea ut på Morris också! Skoj om de kommer igång lite mer. Har pratat med Vicky och Linnea på Morris var välkommen på hoppträningar när hon ridits lite mer.

Linnea och Morris förra vintern!


 


Sibban mår bra. Matilda har varit sjuk den här veckan och har inte ridit henne utan longerat. Travade på henne förra fredagen. Hoppas att Matilda mår bättre i veckan, annars får jag ta hem fröken Röd och låta henne vara till mars när jag ska börja rida henne själv inför 3 årstestet.


Ha en riktigt skön jul nu alla goa människor!!!!Av Lotta Jansson - 17 december 2011 22:53

Japp, nu är jag trött på regn och slask; nu vill jag ha vinter och snö. Idag har det regnat och slaskat om vartannat hela dagen. Det är det absolut värsta väder man kan tänka sig för både människor och djur. Tog in Likören och Uffe Puffe för några timmar sedan och det var två rejält blöta hästar som kom in i stallet. Uffe kastade sig ner och rullade sig i spånet. Mysigt! Ponnyerna fick stanna kvar ute i snöblasket. De kan gå in i ligghallen om de vill men konstigt nog står de hellre ute trots vädret.

Idag började jag dagen med att åka till ridskolan med Linnea. Det var sista ridningen före juluppehållet. Hon fick rida söta lilla Televinken idag också och provade att rida barbacka. Dock var han så stötig i traven och vass i ryggen att hon efter en stund ville ha sadel.Två gånger druttade hon av honom. Det blir liksom inte så mycket kvar framför när Tele tvärvänder och sätter ner hvudet. Skjutsade sedan Linnea till badhuset och sedan hade hon en bra dag tillsammans med Cathlene. De var bland annat på teater i Uppsala

Själv plockade jag iordning och städade övervåningen. Jag bestämde mig för att bara stapla upp kartongerna eftersom vi ska måla om rummet i vår. Då är det enklare att flytta alla saker. Det blev riktigt bra även om jag och Stefan hade vissa skilda åsikter den blå bäddsoffans vara eller inte vara. Nu blir det vara ett tag till tills vi har råd att köpa något annat. Den är fantastiskt bra att ha när det kommer folk, men är lite för stor för platsen där den står nu.


Annars har det varit en bra vecka. Jag har hunnit rida Stina två gånger. Sista gången tillsammans med Anna och Rolls Royce. Är faktiskt lite avundsjuk på ridmöjligheterna. Mycket närmare till grusvägar och kortare skogsrundor än vad vi har. Det var i alla fall jättemysigt och trevligt. Rööslin låg som ett smäck även på Royal. Det är fantastiskt med sådana där sadlar som bara säger slurp och ligger som ett smäck på de flesta hästarna. Stina har varit pigg och på hugget.

Jag bara längtar efter att få komma igång på riktigt. Det har varit nyttigt att få längta lite efter att få rida en egen häst tror jag. Jag tycker till och med att det är roligt att skritta och trava i skogen (det är ju det som vi ägnar oss åt för tillfället).  Imorgon eller på måndag ska vi byta tillbaka och Stina kommer hem igen. Får hoppas att Likören accepterar att inte gå med mamma bättre och låter bli att spränga hagen (som hon gjorde sist). De har i alla fall varit utan varandra i två veckor och Stina har sinat bra.

Har pratat med Matilda också. Hon hade travat på Sibban igår. Sibban hade varit lite spänd men det hade gått bra. Galoppen på lina fungerar fortfarande inte, utan där blir det mest förvänd eller kors. Hon har lite jobbigt med balansen på böjt spår och det hade hon även i löshoppningen. Hoppas och tror att det bara är en styrkegrej. Hon är ju bara 2,5 år och traven är hennes absolut bästa gångart och den hon väljer helst. Johan trodde att galoppen skulle komma så småningom och det gör den säkert!

Imorgon vankas det julbord på Gimo Herrgård. Det ska bli himla smaskigt. Ska försöka ta mig till Stina en sväng och rida först på förmiddagen.

Hej Svejs, nu är det dags för sängen!

Lotta

Av Lotta Jansson - 12 december 2011 08:28

Herregud, jag som aldrig brukar vara sjuk har på en vecka först åkt på en förkylning och sedan magsjuka ovanpå det i helgen....Antar att det är all stress den sista tiden som gör så att man är mer mottaglig för virus och basilusker. Aja, idag är det i alla fall bättre och jag sitter på tåget på väg till Tranås för riksdomardagar.


I lördags var jag först med Linnea på ridskolan. Hon red lilla, söta Televinken. En pigg, LITEN shettis som var precis lagom i storlek till Linnea. Hon tyckte att det var jätteroligt för Televinken galopperade bara man sa galopp till honom. Det är viktigt att galoppera när man är liten. De tränade på att ha hästen ställd i nacken och rak i kroppen och på att göra skänkelvikningar på långsidorna.


Hemma fortsatte jag att plocka upp lådor och kartonger. Barnen fick julpynta och ställa ut tomtar och nu är det riktigt juligt hemma. Nedervåningen är så gott som klar och nu väntar bara kartongerna på övervåningen på att bli uppackade.


På kvällen såg  vi en ganska så usel film och sedan kände jag mig så trött att jag gick och lade mig. Vaknade efter en stund med; ja just det, magsjuka. Blärk vad jag inte tycker om det. Lyckades i alla fall somna till slut. Igår hade jag stora planer på att rida, äta julbord, fortsätta städa och baka lussekatter. Istället fick jag tillbringa förmiddagen i soffan framför skidskytte. Inte helt fel, det var hur länge sedan som helst som jag unnade mig några timmar i soffan (ja, det är nästan så att jag får dåligt samvete för det). Åkte sedan till bygdegården och åt lite julmat. Lite lyckades jag i alla fall peta i mig trots att magen protesterade med magknip. Väl hemma igen fick barnen göra lussebullar och de blev kanongoda. På kvällen mådde jag bättre igen även om jag inte är riktigt bra ännu.


Pratade förresten med Matilda igår. De hade löshoppat Sibban som hade haft lite bråttom i början, men efter en stund när hon fått tänka lite, börjat ta det lugnt och hoppade riktigt fint. De har en till Bocelli häst som också var med och den gjorde tydligen på precis samma sätt. Matilda hade sedan hoppat upp på henne och det hade gått hur bra som helst. Nu skulle hon fortsätta att jobba med tömkörning i några dagar för att befästa styrningen och sedan skulle hon rida lite mer. Sibban hade lugnat ner sig betydligt och det känns skönt. Nej, nu ska jag  jobba lite. Kram på er!

Av Lotta Jansson - 9 december 2011 19:31

Japp, det är sant! Jag har sålt hästar för 105 000 kronor på en vecka, tyvärr ser inte jag de pengarna även om jag skulle behöva dem eftersom det är mina kompisars hästar som jag annonserat ut. Jag har hjälpt Camilla och Johanna att annonsera ut sina hästar. Båda två hade ett alldeles för lågt utgångspris och jag satte ut dem för ett normalt marknadspris. Det känns bra att de fick mellan 15-20 000 kr mer än vad de tänkt som utgångspris när jag skulle annonsera ut dem. Man kan inte skänka bort så fina hästar ;) . Det är inte omöjligt att sälja hästar trots dåliga tider trots allt!


Idag har det varit riktigt ruskväder med regn och blötsnö om vartannat. Jag satte på både Likören och Starlight täcken innan de fick gå ut. Likören sa inte så mycket om täcket trots att det var första gången hon hade på sig ett sådant. Hon är en cool tös. Även idag har hon gått med Uffe och Starlight. Imorgon är planen att jag ska släppa ihop alla i lösdriftshagen. Eftersom vi har enslilagebal i den hagen kan de tre ponnyerna behöva hjälp med att äta upp den innan den blir dålig. Jag kommer att hämta hem Uffe och Likören så att de får sova inne om nätterna. Det känns bra att kunna hålla koll på att Likören äter ordentligt så här vid avvänjningen.

Gjorde klart allt i stallet direkt på morgonen och sedan blev jag lat. Jag följer Allt för Sverige med Anders Lundin på SVT. Det är ett gäng svenskättlingar från Amerika som tävlar om att få veta mer om sin svenska släktgren och vinnaren får träffa sin släkt. Det som slår mig när jag tittar på programmet är att Sverige är ett fantastiskt vackert land. Tror att vi svenskar är lite dåliga på att uppskatta det vi har! Det är också intressant att se hur rörda amerikanerna blir över att få veta mer om sina förfäder. Nästan så att man blir sugen på att släktforska själv; om jag får tid.... När farmor fyllde 95 år hade vi släktträff och någon hade gjort ett kortare släktträd där farmors far och mor samt deras syskon visades. Två syskon till farmors mamma har utvandrat till USA under 1800-talet så vi har också släkt "over there".


Åkte sedan till Anna för att rida Stina en sväng. Precis då sken solen men när jag stod och broddade Stina kom regnet....Efter en stund och lite svärande (det satt småsten i hålen) var Stina broddad och klar och jag gick ut i blasket. Som man säger: det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder....Skrittade bort på asfaltsvägen till Berga vägen och red grusvägen tillbaka. Stannade och pratade en stund med Peter och Ebba när vi red förbi. Stina var duktig och stod stilla hela tiden trots blåst och regn. Red sedan hemåt längs grusvägen. Skönt med ordentliga broddar i alla skor. Stina var som vanligt laddad och hade svårt att skritta men var ändå duktig. Tar man tyglarna och arbetar henne så skrittar hon och vi arbetade en del med sidvärtsrörelser längs vägen. Travade en kort bit på grusvägen och hon ville gärna trava på men hon är lyhörd och när jag ber henne vänta så gör hon det. Visst känns det att hon inte är riden på många år men hon känns starkare än förra gången jag satte igång henne. Höger bak är fortfarande den svaga länken men förhoppningsvis lyckas jag stärka det bakbenet även denna gång. Det är i alla fall himla roligt att få rida på Stina-Fina igen. Juvret har minskat redan och snart borde hon ha sinat. Anna tycker inte att hon behöver åka hem igen eftersom hon och Royal tycker så mycket om varandra.

Nej, nu dags att ta in hästarna och sedan idol final!

Ha en trevlig mys-fredag ute i snöblasket!
Av Lotta Jansson - 8 december 2011 23:22

Idag har jag pratat med Matilda och det går bra med Sibban än så länge. Hon har longerat henne och idag tömkört henne. Sibban har varit lite spänd i ridhuset trots att hon varit helcool när vi hållt på med henne hemma. Det tror jag hänger ihop med att hon går själv i en liten hage och står i ett större stall. Jobbigt för en grön liten 2,5 åring . Matilda ska fortsätta jobba lite mer för hand tills hon slappnar av lite mer och sedan sitta upp på henne. På söndag ska hon löshoppas och då ska jag försöka åka dit och titta om jag har tid.


Igår fick jag upp gardinstänger i TV rummet och idag kom nederdelen till skåpet. Har därför plockat in i skåpet och fått bort ytterligare en full IKEA kasse med saker. TV-rummet liksom toaletten nere är i stort sett klara nu. Bara lite småsaker kvar och jag är nöjd med hur det blir. Imorgon ska jag fortsätta packa upp lådor och säckar. Jag är inte stressad av att plocka upp saker men jag blir stressad när jag ser hur mycket det är kvar. Knasigt.....Jag har också börjat sätta upp handtag på lådorna i köket. Det gör jag på fri hand och Stefan tycker att jag sätter upp dem snett och vint. Det bryr jag mig inte om, jag orkar inte vänta på att han ska göra en mall och skruva upp dem. Det duger säkert till oss ändå :).


Nu väntar sängen och imorgon har jag en hage att laga, en häst att rida, ett stall att mocka och massvis med kartonger att plocka upp!


Imorgon ska det regna eller snöa. Jag funderar på att ta en tur på fina Stina om det inte är allt för illa. Anna ringde idag och sa att hon inte fick flytta hem igen. Stina är så vacker och så pratar hon hela tiden. Tjejerna har verkligen saknat varandra och inte ett pip har hörts. De går sida vid sida och äter ur samma grästuva precis som de gjorde här hemma. Det gör lite ont i hjärtat att Stina och Royal ska behöva skiljas igen om någon vecka men jag orkar inte ha hästen på bortaplan om jag ska rida.....

Av Lotta Jansson - 7 december 2011 21:56

Det har varit några hektiska veckor i livet. Intentionen för två veckor sedan var att jag skulle gå igenom allt och kasta gamla saker när vi skulle flytta. Det började bra men sedan blev det stressigt och i slutet när alla flyttkartonger tagit slut kastade vi ner allt huller om buller i sopsäckar. Sedan städade vi huset och började med övervåningen. När den var klar började Sara och Co att måla. Från måndag till söndag gjorde de en total make-over. Nu är alla rum ommålade och två nya golv lagda men så arbetade man mellan tidig morgon och sen natt och som mest var det åtta personer som höll på. Jättefint blev det! Sara flyttade in i söndags och är mer klar med sin flytt än vad vi är. Jag har plockat upp lådor allt eftersom och det börjar se ut som vi bor här även om det är mycket kvar att fixa iordning. Det får ta sin tid, vi ska ju bo här länge, länge. Fy vad det var jobbigt att flytta nu kommer vi att bo här tills ungarna sätter oss på hemmet ;).


Det är inte långt kvar till jul och lite röda dukar och gardiner har vi fått upp. I helgen blir det lussebullsbak och förhoppningsvis ska jag försöka få tid att känna lite julstämning och inte bara julstress. Det snöar i alla fall ute och om det bara blir vitt ute kommer förhoppningsvis julkänslan också.


Barnens alla olika träningar har avslutningar. Idag har vi varit på Linneas scoutavslutning. Där lekte vi olika lekar och fikade. Mysigt. Skönt ändå att många aktiviteter tar juluppehåll nu för det är mycket skjutsande överallt.


Hästarna mår bra. Starlight och Blida har gått i ligghallshagen ett tag nu och förra veckan flyttade öven Morris och hennes fölunge dit. I början var ponnyerna skeptiska mot att gå in men sedan vi monterat in en lampa har de börjat besöka huset mer ofta. Idag fick även Likören gå i ligghallshagen eftersom det är dags för avvänjning. Stina har flyttat till Anna och jag har fått hit Uffe under två veckor. Uffe och Starlight går hemma och i natt har även Likören fått komma in. Den lilla rackarungen sprängde nämligen staketet i jakten på den förlorade mamman. Det är inte lätt att vara liten. Bröt av tre stolpar och alla trådar låg ner på backen. Tur att det är en hage utanför, det var där jag hittade alla hästar nu på kvällen. Har lagat provisoriskt och ska se vad jag kan göra imorgon, inte helt enkelt att spetta nu. När det är lagat blir det till att sätta på ett extra aggregat och hoppas att hon får sig en ordentlig kyss om hon går på tråden igen. Hon är i alla fall otroligt trevlig och det är inga problem att leda henne hem utan någon annan häst som sällskaå. Duktig liten baby!


Stina har fått vila under flytt och städveckorna. I lördags red jag och Filip ut på en tur i skogen. Stina var så pigg, så pigg och det var Morris också. Red runt Engvalls och tillbaka genom Rolfs skog. Där låg det små grenar över vägen (20 cm) och de laddade hästarna på och hoppade högt över båda två. Filip tyckte det var skoj. "Varför slutade jag rida egentligen? Det är ju jätteroligt"


Sibban åkte till Matilda i Tierp i söndags för inridning. Hon stod som ett ljus hela vägen dit.Väl där gick hon lugnt in i sin box och började äta trots att stallet var tomt. Det är en cool brutta det där med en superskalle!!1 Imorgon ska jag ringa Matilda och kolla hur det går med A-barnet.


Japp, det var väl lite kort om hur läget är här i Hånsta. Kram på er!


/Lotta

Av Lotta Jansson - 18 november 2011 19:29

...för att blogga. Därav inga inlägg den här veckan. Inte har jag hunnit rida heller även om jag tänkt på det varje dag. Visst är det tanken som räknas ;). Idag har i alla fall jag varit ute med, hör och häpna, båda barnen! Filip ville också rida och det händer inte så ofta. Han red Morris och Linnea red Starlight.


Vi red runt bygdegården i mörker. Passade bra idag när det var lite fruset och hästarna inte trampade upp något. Morris var pigg som en spigg och ville helst ligga i täten. Filip tyckte att det var jätteroligt och sa att han gärna kunde tänka sig att rida en gång i veckan. Starlight skötte sig fint och var riktigt pigg när han fick gå sist. Stina var lite smågalen och när vi skulle galoppera passade hon på att sparka bakut i varje galoppsprång. Kuuuuul! "Mamma du kanske inte ska galoppera", sa Linnea, "du kanske ramlar av". Gullebarnen!


Väl hemma igen lyckades Starlight putta till Linnea så att hon for in i väggen. Det gjorde jätteont och hon grät en lång stund. Han är verkligen en ögontjänare som kan sina knep, 21 år gammal som han är. Står jag brevid så sköter han sig med bravur men när Linnea håller på med honom utnyttjar han alla situationer som finns.


Filip har varit iväg på prao två dagar denna veckan. I onsdags åkte han till Olle och Ulrika och sov över hos dem i Uppsala. Under torsdagen var han med Olle på GUC. Något som han tyckte var kul. Idag har han varit på dagis i Ekeby eftersom Olle var pappaledig på fredagar. Även det hade varit jätteroligt tyckte han. Får se vad vi kan fixa för prao nästa gång!


Annat som hänt under veckan är att Stefan har lackat golvet klart i köket och vardagsrummet. Det blev jättefint! Jag har målat klart alla möbler och hunnit städa ur badrummet nere och har även hunnit gå igenom och tömma några skåp i det gamla huset.


Jag är så nöjd med badrummet! Imorgon ska jag åka på gymnastiktävling med Linnea och då ska vi åka förbi Bauhaus på vägen hem och se om vi kan shoppa toalettsits, toapappershållare och handukskrokar. Vårt sovrum är också helt klart och imorgon kommer Ullis och städar ut köket. Jag ska lägga golv i Filips rum på söndag och Stefan ska sätta upp lister i Linneas rum. Sedan är det "bara" att städa ut det sista och börja flytta in...

Av Lotta Jansson - 13 november 2011 23:21

Ännu en busy helg är avklarad....


Lördagen började som vanligt med att Linnea åkte till Gimo och red på ridskolan. Lite komiskt att jag på morgonen satt och pratade med henne om hjälper och hur mycket man ska inverka med dem i olika situationer, när vi kom till ridskolan fick de träna på att renodla hjälperna! Precis det som vi pratat om. Linnea trodde att jag visste att de skulle träna på det men så var det inte. Petter var pållen för dagen och Linnea red mycket bättre denna lördag. Duktig tjej!!!!


Stefan och Gunnar tog in de sista korna från betet. Det hade inte varit några bekymmer alls utan de sprang så fort de kunde in i ladugården och tyckte nog att det var skönt att bli installade igen.


På eftermiddagen gjorde jag iordning öppningar i staketet i lösdriftshagen och satte upp en tråd till. Tidigare var det stängt för att hålla korna ute men nu är det snart hästsäkrat! Hann nästan klart innan det blev mörkt. Det blir fint med nytt staket.


Stefan och Gunnar plockade under tiden rent på plankor i halva ligghallen. Nu ska Gunnar plana ut och grusa och sedan ska ponnyerna få flytta dit. Vi ska försöka hinna elda lite ris och såga ner lite enbuskar också. Det går ingen nöd på dem i den andra hagen. De har fri tillgång på ensilage och en halmhög att ligga i. Tur att hösten har varit på torr annars hade vi fått göra provisoriska boxar i ladan. Lagade lasagne och sedan mös vi framför TV:n. Linnea var på filmkväll hos Elsa som fyllt år.


Idag började jag dagen med att måla. Det blir stor skillnad med lite färg! Städade sedan ur skrubben och vårt sovrum. Rensade ur en garderob och flyttade över kläderna till nya huset. Stefan dammsög och städade vardagsrum och kök innan han på kvällen satte igång och lackade första vändan. Fy sjutton vad det luktar! Förstår varför man måste använda mask och varför gröna växter dör om de står i samma hus. Fint blir det i alla fall. Imorgon ska Stefan lacka nästa lager och sedan blir det till att vädra. Lacken ska sedan härda i minst en vecka innan vi kan flytta in möbler. Förhoppningsvis hinner vi göra klart ungarnas golv så länge och städa övervåningen. Allt tar mycket längre tid än vad man räknar med och nu är det bara lite mer än två veckor kvar innan vårt hus ska vara tomt och färdigstädat......


Idag tänkte jag rida Stina och Linnea Morris men vi hann helt enkelt inte. Imorgon ska jag försöka ta en lite längre lunch (ja Stina jag ska försöka äta och inte bara rida på lunchen också ;) ) och rida ut på Stina en sväng. Jag längtar!!!!Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se