alotofhorses

Alla inlägg under september 2012

Av Lotta Jansson - 6 september 2012 21:15

Igår var jag ledig från jobbet eftersom jag ska jobba fredag-lördag denna helg. Passade på att städa hela nedervåningen ordentligt. Det var inte städat sedan festen och det stod saker överallt. Jag mår bäst när jag har ordning omkring mig, men oftast så hinner jag inte hålla ordning. Det brukar hålla sig max två dagar och sedan står det saker överallt igen. Nu blev det i alla fall rent och fint och luktade gott.


När städningen av huset var klar satte jag och Sara igång med att städa ur garaget. När vi flyttade i vintras kastade vi in massvis med saker där som skulle kastas. Nu åkte de ut och vi sorterade i en tippenhög, en brännhög och en Stefan hög där vi lade saker som kanske skulle sparas. Det blev fint i garaget och nu kan Sara använda det när hon ska måla. Jag har nämligen skåpet som Sara håller på att måla till vår hall stående i en box i stallet och nu vill jag kunna stalla in hästarna snart. Gunnar och Stefan gjorde stora ögon när de såg allt som fått plats därinne, men jag tror att båda tyckte att det var ganska så skönt att få tomt. Nu kan vi som sagt var få plats med två bilar därinne och de slipper stå ute en vinter till.


Idag fortsatte jag städmanin med att börja städa ur stallet. Mockade ur den sista boxen och sopade ur den. Ska sopa ur de andra två också och sedan är det bara att spåna upp boxarna. Jag hoppas att vi ska få in fin halm i år så att hästarna kan stå på halm. Det har varit en bristvara de senaste åren och vi har varvat spån/torv. Jag kommer att ha fyra hästar på stall i höst/vinter (Corren, Sibban, Diablo och Morris). I lösdriften kommer Stina och Likören att gå (och eventuella inackorderingar om det är någon som vill flytta hit).


Jag har tömkört Sibban idag. Har tömkört ett fåtal gånger med blandat resultat. I början var hon lite svårstyrd och vi vinglade lite hit och dit. Jag hade gjort om hinderbanan som vi hade på måndagens hopplektion till bommar på marken och använde dem som styrövning. Bommar bekom inte fröken Röd det minsta. Spände sedan om till ledande innertöm och tömkörde i trav på volt i båda varv. Sibban var härligt lyhörd och det var bara en gång som det pös över och hon exploderade i några bocksprång (brukar vara mer när vi longerar). Gjorde några övergångar till skritt. Sedan spände jag om igen och skrittade lite över bommarna igen och då fungerade styrningen bättre. Sibban är väldigt "lätt" i munnen och vill gärna krulla ihop sig lite när hon får stöd i munnen. Imorgon ska jag rida en sväng igen innan jag åker till Linköping.


Corren har fått nya skor idag. Det behövdes för hovarna hade gått sönder kring sömmarna. Nu är hon fin igen och imorgon ska vi ut och galoppera i skogen. "Min" andra fina röda häst.

ANNONS
Av Lotta Jansson - 5 september 2012 08:59

...och det är så roligt att rida!!!!


Först var jag sen från jobbet, men min gulliga make hade lagat mat så jag hann kasta i mig lite innan jag gick ut och gjorde iordning Corren. Filip hade föräldramöte i skolan och jag tog med mig ridkläder och häst för att åka vidare till dressyrträningen efteråt. Tur att mina hästar alltid är okomplicerade vad gäller att stå på transporten. Är inte det helt normalt att ta med sig hästen på föräldramöte?


Jag hade inte hunnit rida Corren på tre dagar innan dagens träning så jag visste att hon troligen skulle vara lite styv och stel. Var dessutom lite sen och hann inte rida fram själv som jag planerat först. Nu gör inte det så mycket med Uffe, han är otroligt duktig på att se till hästens bästa och en stor del av passet var av lite framridningsstuk. Hann i alla fall trava några varv rakt fram innan det var dags och ja Corren var lite mer i armarna än vad jag är bekväm med precis som jag trodde.


Först fick vi rida hästarna i rund och låg form i skritt. Det fick inte gå för fort utan vi skulle rida långsamt för att de skulle komma ordentligt upp över ryggen. Ur det fick vi trava för att sakta av och skritta långsamt igen. Många övergångar helt enkelt. Corren var duktig hon älskar ju när hon få gå lång och lite låg. Dessutom är hon så känslig på förhållningar i sitsen och det är härligt att bara kunna sitta till så saktar hon av. Fina tjejen!


Sedan skulle vi rida riktigt långsam trav på kortsidorna, rakrikta och öka traven på långsidorna. Därefter samla igen och en ny ökning på nästa. I början var Corren inte helt rakriktad i högervarvet och jag fick tänka yttertygel innerskänkel för att få henne rak. När jag fått till rakriktningen kändes hon fin och sista travökningen på diagonalen kände jag att hon höjde framdelen. Coolt!


Efter lite skritt red vi samma sak i galopp. När jag sätter igång hästen efter den samlade galoppen måste jag våga panga på de första stegen så att det blir skillnad. Corren var superduktig och helt rak i galoppen!


Därefter fick vi rida på volt i trav och leda in hästen på en mindre volt med hjälp av ledande innertygel. Framdelen skulle ledas in mer och mer för varje steg och hästarna skulle jobba riktigt runda och låga och vara rejält rundade i bålen. När det kändes bra öka volten igen och göra en ny minskning. Corren ville först mest böja halsen och huvudet och inte runda bålen så mycket. Hon ville inte riktigt följa med in med hela framdelen och det blev lite vingligt. Men så småningom kändes det helt okej i båda varven. Gjorde samma jobb i galoppen och då var hon riktigt fin!!!


Efter en skrittpaus red vi skänkelvikning på diagonalen till medellinjen, fortsatte medellinjen rakt fram och red en ny skänkelvikning på nästa diagonal. Skänkelvikningen skulle vara brant mot en punkt som vi bestämt själva. Först var jag lite otydlig med punkten och när jag fokuserade på en sådan gick det bättre. I skänkelvikningen undan höger skänkel får jag passa så jag inte släpper ut vänster sidan för lång.


Jag är väldigt fokuserad på att hästen ska kännas bra i handen hela tiden. Uffe tyckte att jag inte skulle vara det utan koncentrera mig på att rida travtakten och bara gunga med i traven.


Red samma sak i galopp. När man gjort skänkelvikningen skulle vi vara noga med att ställa om i galoppsidan så att hästen kände sig trygg i den galopp som den gick i. Vi fick välja om vi skulle byta galopp eller fortsätta i samma varv. Bytet skulle i så fall ske på medllinjen. Först skulle vi ställa om, sitta kvar i gamla galoppen och sedan byta galopp.


Därefter fick jag rida en serpentin med tre bågar där jag skulle byta galopp i varje båge. Innan medellinjen skulle jag ställa om (dvs om jag rider vänstergalopp i bågen ställer jag om till höger) och efter bågen skulle jag byta. Detta för att få Corren att vänta på mig och inte byta före. Lära Corren ett system för att byta galopp på hjälpen som hon är trygg i. Jag hade lite dålig galopp och bytena i början blev inte så bra. Jag drev på lite mer och tänkte stampig galopp fick till två fina, rena byten och då gav vi oss.


Avslutade med att lägga ner hästarna. Berättade att jag skulle rida några msv C nu och Uffe tyckte som Anna att jag skulle försöka kvala Corren till msv B. Nu är det två tränare som tycker att jag ska göra det så då kan det kanske inte vara en omöjlighet? Fina Corren!


 

ANNONS
Av Lotta Jansson - 2 september 2012 21:49

Jag tycker det är jobbigt att blogga när jag kommer efter och har mycket att berätta. Gör en snabb resumé av det som hänt sedan sist så ska jag försöka bättra mig på bloggfronten.


Förra helgen firade jag och Stefan våra 40 årsdagar. Ja, jag fyllde ju för ett år sedan men då hade vi inte riktigt tid utan bestämde att vi tar en gemensam i år när Stefan fyllde. Vi hade öppet hus och det kom massor med vänner. Det var lite spännande eftersom vi inte visste vilka som skulle komma och heller inte hur många. Skulle maten räcka och vinet och ölen???? Från Lidköping kom ett helt gäng som vi blandade med grannar, släktingar, hästvänner, andra vänner, Stefans slaktarkompisar och allt som allt kom det ett 70 tal personer. I början var det lite stressigt och jag sprang mest och fyllde på mat men senare lugnade det ner sig och jag fick sitta och prata. Jag hoppas och tror att de flesta hade roligt. Vi hade i alla fall skoj och hade en riktigt trevlig kväll. Inget kalas utan kras och fram på kvällen flödade det lite testosteron och adrenalin när gubbarna började bryta arm och rätt som det var hade vi inget köksbord längre. Oooops! Nu går det att laga men det lär säkert ta ett tag innan det händer :). Vi satt kvar fram till 4 på morgonen och lyssnade på gamla 80 tals hits. Kan man ha det bätte än att ha en massa vänner runt omkring sig på fest? Det skulle man ordna oftare.


Denna helgen skulle jag ha debuterat msv C:2 men det regnade så mycket att tävlingen ställdes in. Istället tog jag och Linnea och lastade på Morris som fick fungera som ponnyridningshäst under Ekebydagen. Arbetsfördelningen var att mamma ledde och Linnea tog betalt. Det var trevligt och Morris skötte sig kanon. De är henne vi får tacka för maten eftersom vi åkte och köpte thaimat för pengarna. Barnen fick dessutom lite fickpengar över så det var en lyckad dag.


På hästfronten är det lugnt:


Corren Camilla red henne veckan innan festen för jag hade så mycket att göra. De provade bland annat på westernridning som Camilla är en fena på och som Corren ska ha fuskat lite i förr. Corren fick högsta betyg även av Camilla. Själv red jag tre pass där jag började med att rida ut och fortsatte med att träna för msv C:2. Jättetråkigt att starten blev inställd pga allt regn men det går fler tåg. Närmast väntar Uffeträning på tisdag, första för terminen och det ser jag fram emot. Nästa tävling blir den 13 september som får bli debut i msvC för oss istället.


 


Sibban har haft semester efter 3 årstestet. Igår tog jag in henne och gjorde iordning henne för första passet efter ledigheten. Hon är bra cool min pålla som står helt lugn själv i stallet när jag pysslar och donar. Började med att longera några varv innan jag hoppade upp. Lite brall i longeringen och sedan tröt bjudningen lite när jag satt på ryggen. Hon sköt lite rygg när jag drev på henne (hade glömt spöet). När vi travat några varv och provat vända över några gånger gav vi oss. Egentligen skulle jag ridit idag men det fick vara eftersom jag var ganska så trött efter en dag ute i blåsten med Morris på Ekebydagen. Det är i alla fall himla roligt att vara lite igång igen med min röda.  


Likören har vi hämtat hem igen. Lastningen gick riktigt bra. Det var inga som helst problem med att släppa ihop henne med flocken igen. Hon har haft en toppensommar hos Anna och har fått träna på att stå på box, stå uppbunden, ledas och lyfta fötter. Kanonbra!!! Tack snälla för all hjälpt Lovisa och Anna! Hon är dock stor och jag har därför bestämt mig för att sälja henne om jag hittar rätt köpare.


Blida har åkt till Anna istället för Likören. Ida har henne på foder och jag får Blida riden. En toppenlösning för mig som har lite svårt att hinna med att rida ytterligare en häst. Nu väntar igångsättning och sedan får vi se om det blir lite träningar och kanske tävlingar så småningom. Det beror lite på om Blida är dräktig eller ej. Vi betäckte henne nämligen med Diablo vid senaste brunsten.


 


Noorton har varit cool trots att mamma är borta. Han har adopterats av Sibban och de två leker mycket tillsammans i hagen. Först jagar Noorton Sibban och sedan är det tvärtom på tillbaka vägen. Det ser jätteroligt ut. Noorton kommer att åka till min kompis Malin som sällskapshäst när hon hittar någon häst som hon vill ha.


 


Morris rids en hel del. Hon har fått en medryttare i Emelie som rider när de har tid. Linnea försöker också rida henne ibland. Hon har tagit Starlights roll och om det kommer barn som vill rida som inte är så vana är hon fantastisk. Morris har dessutom börjat hoppa och gör det riktigt bra när hon är på det humöret. Hon och Linnea var på ridläger tillsammans i slutet av sommaren.


 


Diablo har busat lite med Linnea som fått rida Morris istället. Som ridlärare ser jag ofta barn som ramlar av och tycker inte att det är så farligt men som mamma var det otäckt. Nu har det inte varit så farligt. Diablo har bockat lite när han tyckt att det har varit roligt att hoppa och då flyger Linnea med sina 22 kg. Linnea har inte blivt rädd och vill rida men mamma har bromsat lite. Istället har Filip fått rida, jag har försökt att longera och vi har även haft hjälp av Ida som har Blida på foder. Förhoppningsvis kommer Ida att tävla honom lite nästa år om allt går som det ska. Linnea ska få börja rida honom lite igen och vill ta med sig honom till ridskolan. Det går nog bra för han är en gentleman som skiljer på nytta och nöje. Först måste vi dock kolla upp Linneas höft. Hon blev avslängd av en klasskompis ponny förra veckan och har fortfarande ont i höften vissa rörelser.


Det är konstigt det där. Först är barnen nybörjare då ramlar de inte av och hästarna är snälla (troligen för att inte barnen kräver så mycket). Sedan hamnar de  i nästa stadie då de börjar kontrollera hästarna men har inte alltid rätt timing vilket gör att de trillar av ofta och hästarna busar (där är Linnea nu, hon har ramlat av ofta det senaste på flera olika hästar). Sedan lär man sig rida och fixar timingen bättre och då sitter man också kvar. Fast fullärd blir man aldrig och det är det som är en av tjusningarna med att rida.


 


Stina ska jag åka och dräktighetskolla inom kort. Det har snart gått 90 dygn och jag tror och hoppas att hon fortfarande är dräktig. Ser så mycket fram emot kombinationen mellan Rubin x Stina.


 


Märta har tyvärr inte blivit dräktig. Hon kommer att åka hem till sin ägare igen när de hittat något ställe att ha henne på.


Så det var en sammanfattning. Nu ska jag försöka vara lite duktigare med bloggen ett tag framöver!!!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se