alotofhorses

Alla inlägg under maj 2012

Av Lotta Jansson - 8 maj 2012 21:00

Igår fyllde min fantastiske son 14 år. Var har åren tagit vägen? Jag tycker inte att det var speciellt länge sedan som han var lika liten som Sigge och nu är han nästintill lika lång som sin mamma. Dagen började med skönsång, frukost och paketöppning i sängen som det hör till i vår familj. På kvällen kom släkten och grannen över och vi fikade och hade trevligt. Några bilder på barnen:


 

       


Söndagen ägnades åt städ, tvätt, bakning av tårtor och plantering av blommor, alltså saker som jag har svårt att hinna med i min vanliga vardag. Var lite skönt att få rent och fint eftersom det inte hunnits med.


I fredags var jag hos Alex och klippte mig. Det var länge sedan som vi fick tillfälle att prata och vi uppdaterade oss båda två om vad som hänt sedan sist. I alla fall är jag numera korthårigare än jag varit på säkert tjugo år (det växer ut igen säger Stefan fast egentligen tycker han att det är fint) och fick lite ljusa slingor i håret. Jag är supernöjd. Håret var så slitet och nu känns det mycket fräschare. Inga vidare foton men ni kanske får en uppfattning om mitt nya korthårigare jag (fast så korthårig är jag inte):


   


Ett helt ohästigt inlägg. Det ni!!!


Ha det gott!


/Lotta



Av Lotta Jansson - 5 maj 2012 15:00

Linnea har under några veckor ridit igen på måndagar och ridit på ridskola tre dagar i veckan. Förra lektionen fick hon hoppa Morris. Måste säga att jag är stolt över min dotter när hon rider för att hon är så envis och inte ger upp trots en envis ponny. Morris har inte förstått att det är skoj att hoppa och är dessutom ganska tittig och stark när hon sätter den sidan till. Jag hjälpte Linnea genom att springa med några av hoppen men Linnea vill helst själv. Hon hoppade flera hinder och red riktigt bra även om Morris fortfarande gör sina specialare ganska ofta(tvärnit framför och kliver över). Framförallt var jag stolt över att hon inte gav upp trots att Morris faktiskt inte var alls just emellanåt. Det är synd att Morris inte kommit på att det är skoj för hon hoppar ju riktigt bra, i alla fall i skogen!!!


   


Förutom det har gamle Starlight fått gå en del de sista veckorna. Linnea och Fanny har ridit Starlight tillsammans två gånger. Dagen efter att Linnea hoppat Morris fick jag släpa ner alla våra hinder till ridbanan för hon skulle hoppa Starlight. Gammelmannen är mer än lovligt seg på ridbanan men när jag höll långpisken i handen sprang han snällt som den kloka gamla ögontjänare han är. Jag kunde till och med hålla lite lektion med Linnea utan att hon grät eller blev arg ;). Vi red inte så länge eftersom han inte är igång.


Noorton växer och är riktigt stor! Jag har planerat att börja rida och utbilda mamma Blida efter 3 årstestet och då är det dags för lillen att vara själv en stund. Det ska bli spännande att se hur Blida är. Stina går bra i lösdriften men jag tror att hon längtar lite efter ridpassen ibland. Likören tycker att det är bra att morsan är tillbaka och står gärna och äter av samma höhög.


Fick också rapport från Ann-Charlotte om att Diablo nu betäckt det ena av hennes ston. Det andra stoet såg ut att komma i brunst inom kort och sedan kommer han hem till oss. Han har fribetäckt och det har fungerat bra! Vi är så spända över att få hem honom.


 

Av Lotta Jansson - 5 maj 2012 10:00

För Sibban börjar det snart dra ihop sig till 3 års test.....Jag är inte nervös än men visst tänker man och funderar lite över det. Blir hon klass I är jag supernöjd med det. Jag har en enormt fin unghäst som jag gillar massor oavsett vilka poäng hon får.


Förra helgen åkte vi till Tuthammaren och var med på kurs för Johan Becker. Stefan hjälpte mig att lasta. Precis nu behöver Sibban en liten knuff i rumpan för att gå in. Dock tar det sällan mer än två minuter innan hon är på och hon står snällt på släpet.


Denna dag började vi med lösgaloppering. Sibban har lite jobbigt i galoppen, särskilt på böjt spår där hon gärna korsar bak. Galoppen i höger varv är bättre än i vänster varv. Vi måste vara försiktiga med drivningen i svängen för att hon inte ska byta och sedan får hon galoppera fram på långsidan. Hade hon tagit det lite lugnare hade det säkert gått lättare, men hon är som sin matte lite fröken bråttom ;).


När hon galopperat några varv var det dags för löshoppning. Eftersom Sibban har lite bråttom och har lite svårt med balansen i svängen har jag på Johans inrådan börjat leda henne genom svängen och släpper henne i sista kurvan före hindren. Då kommer hon in med bättre balans och hoppar bättre. Framåtbjudningen är det inga fel på längre och hon verkar tycka det är roligt att hoppa! Denna dag hoppade hon hela 1.25 och det gjorde hon helt okomplicerat. Dock var hon ganska trött efteråt eftersom hon fick hoppa ganska många gånger.


Dag 2 var det dags för generalrepetition inför 3 års testet. Vi började med lösgaloppen där hon korsade lite i vänster galoppen igen men höll höger okej. Det gick överlag bättre och hon förstod mer vad hon skulle göra. Därefter löshoppade vi och hon var klockren!!! Vi var snabbt uppe på 1.20 höjd och hon hoppade med riktigt bra teknik tyckte Johan. Bra fram och bak och taxerade fint! En film som Jenny filmade med Stinas kamera. Tack mina vänner för det:



Till sist tränade Johan på att ställa upp och springa lite med henne. Han tycker att hon håller hög kvalitet; snygg modell med tre bra gångarter och fin hoppteknik. Enda frågetecknet är hennes biljardering som troligen kommer att kosta henne något/några poäng. Men för mig spelar det ingen roll, jag är glad för att vi ska genomföra 3 års testet och det har varit super att ha haft det att träna inför! Jag är också glad över att Johan ska visa henne. Han är så himla duktig på det han gör och har mycket rutin. Visst kommer jag vara nervös men inte på långa vägar så nervös som jag skulle vara om jag hade visat själv.


Efter helgen vilade Sibban i två dagar och i onsdags kväll gjorde jag iordning henne för en ridtur. Jag har börjat rida henne i Rösslisadeln och den ligger helt okej. Denna dag red vi på ridbanan för jag ville träna på att galoppera. På 3 års ska man på ridprovet rida två varv i varje gångart i höger och vänster varv. Linnea hade hoppat lite med Starlight och hindren stod kvar. Bra miljöträning tyckte jag! Vi började med att skritta runt hindren lite men började snart trava. Sibban är alltid lite svårstyrd i början när man travar och grejar lite med huvudet. Travade några varv och övade på att svänga över ridbanan. Fattade sedan galopp och det gick toppenbra. Sibban galopperade nästan lite långsamt så jag fick driva på för att hon skulle orka hålla galoppen. Hon bytte i vänstervarvet men jag bröt av och fattade ny och jag satte mig ner och hjälpte henne lite med sätet genom sväng och då gick det bättre. Överlag brast bjudningen lite i galoppen och jag fick driva ganska mycket för att få henne att galoppera. Travade sedan några varv och då var hon super (som hon alltid är efter galoppen) och gick i en fin form. Jag är inte ett dugg nervös längre när jag hoppar upp eftersom jag vet lite mer hur hon reagerar.


Imorgon är planen att lasta henne och åka till Vettsta (där hon aldrig varit) och miljöträna genom att rida på deras uteridbana. Det ska bli spännande att se hur hon reagerar på deras bana där det finns MASSOR med saker att titta på. Nästa vecka tänker jag rida på onsdag. Därefter åker jag på stämma i Vadstena och Sibban får vila fram till 3 årstestet på söndag.


Ha det gott vänner!


Kram på er!




Av Lotta Jansson - 4 maj 2012 20:55

Jag hinner verkligen blogga alldeles för sällan nu för tiden vilket gör att varje gång jag ska skriva något så blir det mastodont inlägg. Ska försöka skärpa mig och skriva lite oftare istället!


Corren: Fina Corren, jag tycker att det är så roligt att ha henne i mitt stall. Hon är okomplicerad och mycket snäll. I tisdags red vi en träning för U. Det är så himla roligt att rida en lite mer välutbildad häst efter alla "unghästar" jag ridit de senaste åren (även om de också är roliga och fina att rida). I alla fall så började vi med att skritta ut en sväng och sedan hann jag trava några varv längs fyrkanten innan det var dags att börja lektionen. Vi började med att rida serpentinbågar i trav med övergångar till skritt. Vara noga med att behålla ställningen i avsaktningen, skritta rakt fram några steg och ställa om och trava igång i nästa båge. Corren är lite längre i vänster sidan och vill gärna skjuta ut bogen lite i det varvet men det blev bättre när jag tänkte på att svänga in manken först. När detta fungerade vi red vi samma väg och övning i galopp med enkla byten. Jättelydig och fin häst som saktade av till skritt när jag satt till.


Nästa övning var öppna-volt-sluta på långsidan i trav (väg som i msv C) därefter snett igenom i mellantrav. Hela tiden stämma av med halvhalter och tänka uppförsbacke. Corren dyker gärna lite särskilt i mellantraven men jag fick snurr på bakbenen och fick till några som var helt okej.


Därefter red vi diagonalslutor. Först i skritt och eftersom vi var på uteridbanan (20x60) blev diagonalen jättelång och särskilt i skritten blev det vingligt. Det är meningen sa Uffe. Vi skulle lära oss att känna att hästarna verkligen gick på diagonalen med frambenen rakt fram. Gjorde samma sak i trav. Jag hade lite svårt att få igenom böjen och bitvis ville Corren korsa sina framben istället för att böja bålen. Vinglade också lite längs linjen när jag inte var tillräckligt tydlig.

Därefter red vi diagonalsluta i galopp fram till X, fortsatte längs medellinjen, ställde om och mjuknade och bytte galopp. Red ökad galopp på långsidan ner och sedan samma sak igen. Rider jag i höger varv har jag hästen höger ställd i slutan. När jag fortsätter längs medellinjen ska hon fortsatt vara lite ställd i nacken och jag ska sitta kvar i höger galoppen, därefter ställer jag om samtidigt som jag flyttar bak nya ytterskänkeln, mjuknar och tänker bogarna till vänster bak. Eftersom jag är värdelös på att byta galopp och aldrig riktigt haft en egen häst som kan gör jag gärna lite för mycket i bytet och blir kvar lite i armarna. Corren vill gärna dyka lite och inbjuda till det. När jag tänkte uppförsbacke och aktiverade lite mer samtidigt som jag mjuknade i bytet blev det mycket bättre. Så himla roligt med en häst som kan byta galopp!!!!


Nästa övning fick vi öka galoppen långsidan ner, minska innan hörnet och lägga en tiometers volt tillbaka i förvänd galopp, fortsätta långsidan ner och byta på långsidan. Det blev mycket svårare mycket för att jag behövde sätta lite mer tryck i henne för att hon skulle vara ren i bytena. Här började Corren bli lite trött och jag också tror jag men vi lyckades få till det några gånger.


Som sista övning innan vi lade ner dem fick vi rida övergångar mellan samlad trav och galopp. Vilken härlig känsla när Corren i galoppen verkligen satte sig bak och samlade sig kanonfint. I vänster varvet var det lite jobbigare och delvis beror det på mig eftersom jag gärna tippar lite inåt i det varvet. När jag tänkte att jag skulle sitta över ytterbak och hamnade rakare i sadeln gick det bättre.


Summa sumarum så var det en fantastiskt rolig träning och jag är så glad över att Corren står hos mig det här halvåret. Hon är så himla arbetsvillig och rolig att rida!!!! Jag känner att jag lär mig saker hela tiden! 


Idag skulle vi ridit ut i skogen men min busa till 3 åring hade satt fart på Corren och de hade rejsat i hagen och Corren hade tappat en baksko. Jag hittade skon och hade kunnat slå på den om hon inte brutit sönder hovväggen lite och då vågade jag inte. Nu blir det några dagars vila tills Tina kan komma.


 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se