alotofhorses

Alla inlägg under februari 2012

Av Lotta Jansson - 10 februari 2012 09:39

Ja, ibland kan man fundera på om hästen verkligen är en häst och hunden en hund. När jag mockar Sibbans box brukar jag fundera på om hon är en häst eller en gris eller varför inte en katt. Hela boxen är ombökad och det ser precis ut som på de platser i hagen där vildsvinen har bökat. Man ser inte en enda bajshög i hela boxen utan allt ligger gömt på olika ställen som om hon grävt ner dem på samma sätt som katter gör. Sedan är hon ju smidig som en katt när hon bockar och far i hagen också. Det är absolut den mest grisiga häst som jag någonsin har haft. Det tar lika lång tid att mocka hennes box som de andra hästarna tillsammans.....Tur att hon är rar och go annars min fina lilla pärla!


 

En gris eller en katt?

Häromdagen när jag kom in i köket hade det varit en storråtta i soppåsen. Den hade hängt på en knopp i köket (inte så smart jag vet) och var söndergnagd från botten och det såg precis ut som en råtta hade varit framme. Allt innehåll låg spritt över hela köksgolvet. Jag möts i dörren av en hund som skenar förbi och upp för trappan. Säga vad man vill men där visste den här storråttan att den hade gjort fel....


 

Råtta?

 

Igår skulle jag haft ridlektioner i Happsta för Nettan och Response. Jag lastade på Stina och tog med mig henne för att rida ett pass. Det var nästan -20 grader kallt ute och vi ställde in lektionen och red tillsammans istället. Började med att trava och galoppera fram på helt långa tyglar för att Stina skulle bli varm i kylan. Hon tyckte att det var mysigt och var hur cool som helst. Red sedan lite övergångar och volter med fokus på låg och rund häst. Jag får inte till det riktigt precis nu och hon vill inte riktigt släppa över ryggen men jag hoppas få lite tips på onsdag när jag ska träna dressyr för Anna. Sedan fick Nettan prova att rida Stina. Hon tyckte att hon var trevlig, känslig, stor och inte allt för enkel. Jag tyckte att det såg riktigt bra ut! Man måste rida med extremt mjuka händer för att Stina ska våga slappna av och inte stressa upp sig. Det lyckades Nettan bra med!


Nej, nu ska jag äta frukost och sedan blir det påklädning av mera lager kläder och ett longeringspass av Stina! Idag har vi -16 grader ute och 14 grader i köket......Men jag gillar fortfarande vintern och hoppas att den stannar månaden ut!


Kram på er!


Lotta

ANNONS
Av Lotta Jansson - 8 februari 2012 18:44

Igår var jag och Stina på Uffeträning. När jag skulle lasta ut Stina precis ringde mobilen och det var Cometas åländska ägare. Det lustiga är att jag dagarna innan faktiskt funderat på hur min fina Cometa hade det i sitt nya hem. Allt var fortfarande toppen. Hon reds 2-5 dagar i veckan, både i skogen och på lektioner, och de var fortfarande så nöjda med henne. Jag är otroligt glad över att hon kom till en familj som uppskattar henne för den häst som hon är och som tycker att hon är den mest fantastiska häst i världen. De får hela tiden höra att hon är väluppfostrad och välriden från olika håll vilket är extra kul eftersom jag trots allt haft denna fina pärla sedan hon var knappa sex månader.


 

Det stundar ett besök på Mustang för Cometa den 2 mars och jag ska verkligen försöka åka dit och hälsa på min fina pärla!!!


Telefonsamtalet gjorde att jag inte hann skritta fram Stina som planerat. Det var runt -10 grader och hon kändes inte helt genomsläpplig och mjuk när vi började trava. Tror att det beror på att det var lite kallt. I början fick vi trava runt fyrkanten och skulle tänka långsam, bärig trav med så låg och rund hals som möjligt. Stina blev lite kort och hög och ville inte släppa genom ryggen men vi lyckades hitta en lugn, relativt bärig trav och bara det är en bedrift. Galopperade sedan i lätt sits runt fyrkanten. Hej vad det gick! Formen blev bättre men det gick alldeles för fort. Jag försökte låta bli att bry mig om det och galopperade bara på, det tar tid att värma upp muskler.


Red sedan långsidorna i trav med tagen framdel. Jag får inte glömma ytterskänkeln särsilt den vänstra är dålig på att driva. Efter det skulle vi koncentrera oss på att rida rakt fram med energi längs långsidan, ta med oss energin in på diagonal till lampraden, skritta rakt fram med energi några meter och sedan fortsätta i skänkelvikning till medellinjen och fortsätta i samma varv. Om jag ska rida åt vänster undan för höger skänkel måste jag belasta vänster bak genom att sitta lite tyngre på det sittbenet. Jag måste också hjälpa henne med energin i skänkelvikningen genom att driva även med vänster skänkeln och inte bara med sidförande höger skänkel. Sist jag red Stina 2008 hade vi knappt börjat titta på skänkelvikning och de vi gjorde var ganska så usla. Nu gick hon mycket bättre åt sidan och på några ställen kändes det helt okej. Lite spänd och ostadig i formen bitvis och energin var inte riktigt jämn men det blev bättre hela tiden. Övningen gjordes i trav också. Det viktigaste var inte att vi flyttade sidvärts utan att vi höll energin rakt fram. Det blev lite svårare i trav men Stina jobbade på så gott hon kunde hela tiden.


Efter en skrittpaus arbetade vi i skritt igen och red öppna på de raka linjerna och sluta på diagonalerna. Öppnorna kändes bitvis bra, slutorna blev bättre och bättre men när det blev för jobbigt tappade Stina lite energi och när jag lade på skänkeln svarade hon inte på den. När hon blir så där trög är hon på väg upp med ryggen och måste ha mitt stöd för att orka gå framåt. 


Som avslutning skulle vi trava och sedan galoppera på volten i så låg form som möjligt. I galoppfattningen släppa henne helt fri i munnen för att hon ska orka fatta galopp och där i den sista vänster galoppen släppte hon upp ryggen och gav mig KÄNSLAN. Som Uffe sa så orkar hon inte bära och lyfta i ryggen riktigt än och det är därför som hon blir lite ostadig i formen emellanåt. Jag måste rida med energi även om det går långsamt och hjälpa henne upp med ryggen. Tänka på att inte rida med handbromsen i även om jag vill att hon ska trava eller galoppera lugnare. Enklare sagt än gjort men här och var fick vi till det min duktiga Stina och jag!


Innan Uffeträningen var jag med Linnea på ridskolan. Hon fick sin fina ponny Morris på lektionen och de skulle hoppa. Lilla Morran har ju gått som fölsto i alla år och hade nog lite träningsvärk efter dagen innan (hennes första ridlektion) för hon var lite stel när hon gick ut ur boxen. I manegen skötte hon sig kanonbra även om hon i slutet blev mycket trött och helst ville skritta eller stå still. Linnea red henne fint och fick tom till galoppfattningar i båda varven. Jag är så glad över att Linnea har börjat rida för både Jenniemy och Frida. Båda är kanonduktiga ridlärare och kompletterar varandra på olika sätt.


Lilla Morris verkar trivas på ridskolan även om jag som hönsmatte (antar att ni inte är förvånade) tyckte att hon fick gå lite väl hårt för att vara en helt oriden häst utan kondition. Hon är ju en pigg och snäll ponny och jag tror att man skulle kunna rida henne tills hon stupade utan att hon sa ifrån det lilla hjärtat. Jag har därför pratat med Jenniemy om detta idag och jag tror att det kommer att bli riktigt bra när hon kommer igång lite mer. Linnea ska rida henne på en lektion i veckan och rida ridskolehäst den andra.


Nu ska jag ta det lugnt och titta lite på TV en stund. Snart kommer Gunnar och då ska vi äta semlor. Marianne och Ulrika är på Kanarieöarna så han är gräsänkling och behöver pysslas om lite extra.

Orkar jag ska jag longera Stina en stund vid intag och gör jag inte det kommer hon att få vila idag. Imorgon ska vi antingen åka till ridhuset eller så ska vi rida ut en sväng med världens bästa Nettan och Response.


Kram på er!

ANNONS
Av Lotta Jansson - 6 februari 2012 21:20

Idag är jag så himla nöjd med mig själv! Har varit underbart effektiv på jobbet och fått undan en hel del saker. Eftersom kreativiteten flödade jobbade jag över några timmar. Det känns bra när man haft sådana riktigt effektiva dagar för mig som lider av prestationsångest.


Idag har det blåst en isande kall sydväst vind. När det blåser från det vädersträcket är vårt hus som kallast. Det var underbart, "not", att komma ner i köket imorse och se att det var 14 grader varmt och då var det ändå varmare där än i Linneas rum. Fast jag gnäller egentligen inte utan sätter på mig ett extra lager kläder istället. Det blir ju varmare när brasan brinner och det har gått några timmar. Jag älskar vårt stora, gamla hus!


Blida och Noorton har fått vara ute 3X1 timme idag eftersom det blåste så. Snart är det dags för honom att få komma ut i en större hage. Han behöver få raca av sig lite mer men den rasthage med tillhörande box som han har duger ett tag till. En riktig liten bushäst är han i hagen och visar nya konster ovan mark varje dag. Nnär man tar in honom hoppar han in i boxen (som är nedsänkt i golvet). Vad månde bliva....?


Stina har haft vilodag idag. Först hade jag tänkt longera men när jag jobbade över föll motivationen och jag gav henne ledigt. Imorgon ska vi rida för Uffe för första gången i år. Det ska bli himla roligt. Han har inte sett Stina sedan 2007-8 och vi får se om han känner igen henne!!!


Har ni förresten sett den här fantastiska hästen. Den är tre år gammal och riden ungefär tio gånger e. Blue Horse Romanov-Blue Horse Don Schuffro. Tänk om man fick föda upp en sådan någon gång.....Han är ju faktiskt släkt med SIbban. Sibbans farfar är Don Schuffro!
Av Lotta Jansson - 5 februari 2012 21:57

Igår åkte Morris till Gimo ridklubb och Starlight fick flytta in som sällskapsponny till Stina. Jag vill helst att alla mina hästar ska fylla en funktion om de ska få bo kvar. Ibland har jag funderat på vad Starlight har för funktion eftersom han varken rids speciellt mycket eller kan producera några fölbebisar.


Nu vet jag! Han är helt enkelt den optimala sällskapshästen. I våras fungerade han som sällskapshäst till Inferno under hans boxvila. Nu i vinter har han gått ute i ligghallen och inte förrän idag insåg jag vilken trygghet han var för unghästarna. Hela dagen idag har Sibban och Likören stått och väntat på att han ska komma tillbaka till dem. De har inte gått till ensilagebalen och ätit som de brukar utan bara stått i hörnet närmast den hage där Stina och Starlight har gått. När jag gick för att ta in hästarna och stod tjejerna där fortfarande och väntade. Ledde upp dem till ensilagebalen men de sprang tillbaka till samma ställe igen. Då kapitulerade jag och gick och hämtade gammelfarbrorn. Hästarna gick direkt till ensilagebalen och började äta. Även om han är otroligt låg i rang så ger hans ålder och lugn de unga virrpannorna trygghet.


 


 Istället fick Sibban följa med in som sällskap till Stina. Hon är verkligen härligt okomplicerad min fina unghäst. Inte ett pip sa hon utan följde snällt med in i stallet och såg ut som hon tyckte att det var skönt att få sova inne i natt.


Jag och Stina har varit ute med Nettan och Response en sväng idag. Egentligen skulle jag åkt till ridhus och hoppat några språng men jag var lat och struntade i det. Det var -9 grader men blåste och var råkallt så det kändes riktigt kallt. Med många lager kläder frös man inte utan det kändes helt okej att vara ute i snålblåsten. Vi red runt Rista och Stina var så himla härlig. Vilken fin och go häst jag har i henne! Imorgon ska jag longera och på tisdag är det dags för Uffeträning.

Annars har det varit en lugn dag idag. Jag och barnen har spelat spel. Sara och jag har gått igenom våra bodar en snabbis och kollat vad det finns för gamla saker som man kan tänka sig plocka in. Det är Sara kanonduktig på och hon har det så fint hemma hos sig. Måste säga att jag är himla glad för att Sara har flyttat hit. Det fungerar jättebra med barnen som har stort utbyte av varandra och Sara är lättsam och klok att prata med. Kunde inte ha blivit bättre!!!

På kvällen provade vi att göra sushi hemma. Det var inte alls speciellt svårt och blev riktigt bra! Fast vi gjorde alldeles för mycket och det räckte till matlåda för både mig och Stefan (inte helt fel...). Sushi kommer vi säkert att göra flera gånger!!!

Nej, nu ska jag gå och säga god natt till Filip och duscha!

Ha det bäst!

Av Lotta Jansson - 4 februari 2012 22:08

Nu är vintern här på riktigt. Det är kallt, riktigt kallt. I natt kommer temperaturen att ligga runt 20-25 grader gissar jag. Det har varit strålande sol med klarblå himmel och solen har värmt på dagen även om inte temperaturen gått upp till mer än -11 grader idag. På facebook tycker de flesta att det är alldeles för kallt men inte jag. Jag har längtat efter vintern och bara man klär på sig är det otroligt hääääärligt!!! Jag och Stina har hunnit med två uteritter med härliga snögalopper som har gjort både häst och ryttare lyckliga. Det ena passet fick vi dessutom sällskap av Nettan och Respons. Mysigt och båda hästarna tyckte om att få sällskap på ridturerna. Vi fortsätter att jobba med övergångar och ställd häst i det mesta vi gör och det blir bättre och bättre!!!! Om det inte är för kallt imorgon funderar jag på att åka en sväng till ridhuset och skutta något litet hinder. På tisdag är det årets första Uffeträning och det ska bli roligt att höra om han känner igen Fina-Stina.


Passade på att ta några kort på hästarna i ligghallen häromdagen när solen sken och vädret var så där underbart klart och kallt:

 
Likören börjar bli stor!

 

Lilla tjejen är så där mellan bebis och vuxen och fulsnygg.

 

Sibban övade på att slå knut på sig själv och när hon gör sådana här konster hoppas jag bara att hon inte gör dem när jag sitter på:

 

Mera bus....

 

Fast hon är bra snygg min vackra Röda. Jag längtar så efter att få börja rida henne igen....

    

Morris har jag kört till ridskolan idag. Hon ska vikariera som ridskolehäst fram till sommaren om det fungerar. Superbra eftersom hon blir mera riden och utbildad och kommer att komma hem i bättre form än hon är nu. Linnea har svårt att hinna med att rida henne och rider i alla fall två gånger i veckan på ridskolan. Nu kommer Morris hem när vädret är bättre och när det finns mer tid (sommarlov).

Noorton mår bra och är pigg och busig. Idag har han bara varit ute under någon timme eftersom det varit så kallt. Han och Blida står i sjukboxen i ladugården och där var det riktigt varmt i morse när vi hade -22 grader ute. Hela -7 mätte vi upp. Han har lite fölbrunstdiarre men det såg bättre ut idag och förhoppningsvis är han snart bra i magen igen!

Linnea har varit sjuk och lite hängig men är på bättringsvägen. Det blev ingen ridskola idag och det blir ingen gympa imorgon sedan hoppas vi att hon är feberfri och pigg på måndag när det är dags för skola.

Filip har provat att köra bil idag. Det tyckte han var roligt även om det gick lite fortare än att köra traktor ;). Han hjälpte mig att parkera bilen efter att jag kört Morris så det var bara en kort bit. Får se om jag hinner åka upp till bygdegårdsparkeringen med honom endera dagen så får han köra lite runt, runt.

Nej, nu ska jag fortsätta att kolla på film med familjen. Ha det bäst!!!Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se