alotofhorses

Alla inlägg under januari 2012

Av Lotta Jansson - 14 januari 2012 20:20

Idag har jag haft en härligt slapp lördag. Tänk vad sällan det är som jag har sådana dagar. Nästan så att jag får dåligt samvete för att jag har suttit i soffan och tittat på skidskytte och på en film under eftermiddagen. Himla skönt och välbehövligt.


Jag har börjat ett nytt mer strukturerat liv (får se hur länge det varar ;) ). I torsdags gjorde jag tre planeringar en årsplanering, en veckoplanering och en dagsplanering. Planeringarna gäller både för jobb och fritid. Förhoppningsvis ska det hjälpa mig att bli mer strukturerad och just få tid till sådana här dagar som jag haft idag. Än så länge känns det bra i alla fall!


Igår var det riktigt kallt och blåsigt. Det till och med snöade vilket det knappt gjort på hela vintern. Hela familjen åkte till Gimo på kvällen och tittade på Knutmasso. Cathlene sov över hos oss och var också med. För Linnea var det första gången men säkert inte den sista. Alla barnen tyckte att det var jätteroligt att gå och titta på alla utklädda människor. Kul att se så många välgjorda dräkter. Bäst tyckte jag att Tintin och Harry Boy var, men det var många bra teman och dräkter.


När vi kom hem fick vi besök av fyra knutgubbar vilket uppskattades av barn (och vuxna):


Om jag har fattat det rätt så är det så här som Knut firades från början. Ett gäng med utklädda gubbar som gick mellan gårdarna och spexade och fick en sup som tack för besväret. Supen hann vi inte ge "våra" knutgubbar men kommer de tillbaka ett annat år lovar vi att servera en rejäl sådan!


På hästfronten har jag naturligtvis också gjort upp en veckoplanering och jag har följt den så här långt. Tyvärr är det riktigt hårt och knögligt överallt nu så det har blivit två uteridningspass på Stina. Hon har varit ganska så pigg och het och har haft svårt att skritta. Inte konstigt eftersom hästarna inte rör sig mycket i hagen. För att få henne att ta det lugnt har jag varit tvungen att arbeta en del med sidvärtsrörelser och övergångar. Idag har hon fått en planerad vilodag och jag har som sagt var fått tid över till annat. Imorgon ska vi till ridhuset och hoppa!!! Vi ska vara med på hoppträning för Vicky och det ska bi skitskoj även om jag är rejält ringrostig. Hoppade senast i juni och Stina har inte hoppat på fyra år. Eftersom hon inte är igång helt kommer vi bara att vara med en kort stund.


Igår red jag Morris en sväng. Först tänkte jag tömköra men sedan hoppade jag upp. Tänkte att hon borde kunna bära mig en kortare stund och det gjorde hon. Morris är ju inte utbildad men vi skrittade på en volt och i slutet började hon hitta formen och blev mjuk och trevlig. Duktig liten pålla. Jenniemy frågade förresten idag om ridskolan kunde få låna Morris och det tyckte jag och Linnea var en bra ide. Linnea ska börja rida även på tisdagar på ridskolan och har svårt att hinna med att motionera Morris eftersom hon både har gymnastik två dagar i veckan och går på scouterna. Det skulle vara suveränt om Morris blir mer riden och utbildad, men vi får se om det blir verklighet och om Morris fungerar på ridskolan. Vill Linnea rida kan hon rida ut på Starlight under tiden och får hem henne till sommarlovet.


Linnea red Petter idag på ridskolan och hon är så himla duktig. Jättetuff och ger sig inte. Idag hoppade de och galopperade massor och Linnea fick jättebra snurr på Petter. Jag trodde inte att jag skulle tycka att det var så roligt att hon red. Förstår absolut alla hästmammor som säljer sina hästar för att hjälpa sina döttrar istället.  


Sibban har fått semester. Hon går i lösdriftshagen men kommer in om natten. Skönt verkar hon tycka att det är att gå med ponnyerna och bara vara om dagarna.


Jag har varit uppe på natten och tittat till Blida några gånger. Hon har satt ett stort juver. Alla gånger har hon legat ner och de ston som jag haft tidigare har inte legat och vilat samma natt som de fölat så då har jag gått och lagt mig. Det ska bli spännande att se vad som kommer ut.


Nej, nu ska jag gå ut och plocka in mina fina hästar! Ha det gott alla fina människor!

ANNONS
Av Lotta Jansson - 10 januari 2012 22:57

Idag har barnen haft sin sista lovdag. Stackars Linnea har tillbringat den i soffan efter att hon varit magsjuk. Lite har hon lyckats stoppa i sig och dricka under dagen men hon är fortfarande hängig. Filip har haft en härlig utedag med farfar. Lovet har gått fort och barnen har lekt mycket med Viktor, Fanny och Ludde. Jag är glad att de flyttat in i grannhuset eftersom alla barnen kommer så himla bra överens.


Det har inte hunnits med så många utflykter men båda barnen har varit hos morfar och mormor, gått på stan och hunnit följa med till Fyrishov och Gimobadet med olika kompisar. Filip och Viktor har fixat isen på dammen i Widéns hage och alla barnen var där och åkte och grillade korv härom dagen.


Jag fullföljde min plan och åkte till ridhuset igår kväll efter jobbet. Nettan hängde också med. Skrittade en längre stund i början för att lossa Stina lite och för att få henne att slappna av. Joggade sedan igång och hon var pigg som en spigg. I början var hon lite slingrig och het och ville  inte spåra och slappna av. Tänkte att det var lika bra att galoppera av lite energi i lätt sits. Stina sparkade bakut och bytte galopp flera gånger innan jag gav upp och satte mig ner och ramade in henne ordentligt och se då gick det kalasbra att galoppera även om det gick fort. Hon har ju en stor, stor galopp och är inte stark än så det blir jobbigt om jag inte ser till så att alla delar är på plats innan galoppen.


Jag upplever att hon inte riktigt lyssnar på förhållningarna och istället för att gå kvar om jag mjuknar så springer hon lite fortare. Ibland stretar hon emot i övergången. Jag vet att det troligen beror på att jag inte driver tillräckligt men det är så himla lätt att släppa skänkeln när man rider en pigg och het häst. Något att jobba på för mig! Red i alla fall övergångar mellan skritt och trav på volten och efter en stund kändes det bättre. Då fattade jag en galopp i varje galopp och Stina gjorde klockrena fattningar och galopperade lugnt och fint i båda galopperna. Hade en riktigt fin känsla i både traven och galoppen i slutet. Klappade massor och sedan travade jag av henne. Trots att det inte är mer än två veckor sedan jag red i ridhus senast och jag inte har ridit så många pass hemma så kändes hon ännu bättre idag än förra gången. Är så taggad och vill bara rida mer och mer och längtar efter att få träna!


Den 18 har jag en dressyrträning för Anna Hedbys inbokad. Hade först tänkt låna Royal men nu känns det som jag ska rida Stina trots allt. Vi får ta det för vad det är och be om att få jobba med spårning, lösgjordhet och övergångar (grunder alltså) med mycket skrittinslag.


Idag har jag varit på ett informationsmöte om Uppsala Dressyrsällskap. En nystartad förening som jag tänker tävla för i år (om det blir några tävlingar för min och Stinas del).  Otroligt kul med engagerade människor och jag ser fram emot aktiviteterna som kommer att anordnas både uppsuttna och avsuttna! Trevligt att få träffa lite människor och få prata lite strunt!


Nej, nu blir det sängen. Blida har relativt stort juver men ser inte riktigt klar ut. Dock har jag börjat gå upp en gång per natt för att kolla om det ser ut som det är på G. Än har hon legat och sovit i godan ro de gånger jag gått ner för att kolla henne och jag har kunnat gå och lägga mig och sova resten av natten. Spännande att se vad som kommer ut!


Kram på er!

ANNONS
Av Lotta Jansson - 8 januari 2012 18:55

Jag är omgiven av tuffa brudar både på hästfronten och bland människorna!

Först vill jag börja med att gratulera världens bästa svärfar Gunnar som fyller 70 år idag (det kan ingen tro ;) )! Hipp, hipp hurra för en av världens mest ödmjuka, osjälviska, glada och trevliga människor som jag känner!!!

 


Lördagen började med att vi åkte till ridskolan för första gången den här terminen. Linnea var spänd på vilken häst hon skulle rida och det blev Petter. Det var en mycket bra ridlektion med fokus på sits och skänkelvikningar. Måste säga att de är duktiga eleverna och att ridlärare Jenniemy är bra på att lära barnen på ett okomplicerat sätt. De satt ner på de små ponnyerna hela lektionen och man kan se att de faktiskt börjar rida på riktigt redan trots att de bara är runt 9 år och har ridit en och en halv termin.

Linnea ville åka till ridhuset med Morris så efter att ha värmt oss hemma en stund så hämtade vi Morris i hagen och gjorde ordning henne för ridhuset. Först hade jag tänkt ta med Stina men eftersom vi inte visste om Morris varit i ridhus förut skippade jag det. Morris var duktig och gick snällt på transporten. Fanny följde med och det var två tjattrande töser som satt i baksätet.  

Tror inte att Morris varit i så många ridhus förut. Hon var ju inte riktigt styrbar när Linnea började rida henne även om det är mycket bättre nu och är troligen mest riden med ledare. Det var lite läskigt med speglarna och väggarna tyckte hon i början och i början ville hon mest gå in till mitten. Linnea fick rida henne svagt utåtställd mot väggen och då gick det bättre. Morris försökte gå sin egen väg men efter att jag förklarat för Linnea att om Morris vill gå åt vänster så ska hon styra åt höger och om hon springer för fort ska hon trava långsammare osv. så gick det bättre. Jag är riktigt stolt över min lilla tjej som redde ut henne så bra trots att Morris var spänd, tittig och lite olydig emellanåt.


  ¨

Vi åkte till ridhuset för att hoppa så jag tog fram tre bommar och Morris fick börja med att skritta över bommarna. Sedan travade hon några gånger och vi lade upp ett minikryss. Efter bommarna och hindret stannade Morris och ville helst ställa sig i mitten hos mig och jag sa åt Linnea att hon måste bestämma sig för att rida rakt fram efter hindret. Linnea gjorde som jag sa och Morris lydde!

 

Morris var duktig och hoppade alla gånger som Linnea styrde på. Avslutade med att prova att galoppera längs fyrkantspåret. Morris är inte galopperad speciellt mycket under ryttare men skam den som ger sig. Linnea var envis och fick Morris att galoppera några galoppsprång i båda varven och då gav vi oss. Fasiken vad tuff hon är Linnea! Trots en pigg ponny som tittade och sprang iväg så skrattade hon bara och var ännu mer envis!!!

 

Fanny fick prova att rida några varv. Det gick också bra och sedan åkte vi hemåt med två frusna men nöjda tjejer!

På kvällen var vi och firade Gunnar. En riktigt mysig kväll med buffemat och pratande. Sigge är en riktig charmör och oj vad han växer och blir större varje gång man ser honom. Han är en riktig charmör och ett kvicksilver.

Idag har alla barnen (i båda husen + Alva) varit och åkt skridskor, grillat korv och marshmallows och haft mysigt vid dammen. Filip och Viktor har kämpat i flera dagar för att få till en bra is och idag åkte de skridskor i över tre timmar. Det är ganska så möra barn som sitter i soffan nu på kvällen.


Jag var inte med för Stina var och hälsade på mig. Jättetrevligt och jag saknar verkligen Stina nu när vi inte jobbar på samma arbetsplats mer. Vi red ut en sväng på Stina och Sibban. Min Cobra sadel satt okej på Sibban och nu ska jag sälja stübben sadeln eftersom den inte passar någon av hästarna riktigt bra. Den är riktigt fin och om någon vill köpa den är den till salu för 1800 kr.

Gick ett varv runt gårdsplanen innan jag satt upp  på Sibban eftersom jag inte visste om hon skulle få en reaktion på sadeln. Stefan höll i och jag bad honom leda mig på asfaltsvägen. Väl i hagen släppte han och vi tog rygg på Stina och Stina.

Sibban skrittade på och tyckte nog att det var lite konstigt att man kunde rida ut med ryttare på ryggen. Hon stannade och tittade lite när vi såg och hörde de skridskoåkande barnen. Det tyckte hon var lite läskigt men eftersom Stina inte blev rädd blev inte Sibban det heller. Provade att trava ikapp när vi hamnade på efterkälken och det gick bra. Mötte bilar utan att reagera. Stina tittar aldrig på något och Sibban verkar också vara en tuff brud. När jag svängde så svängde Sibban och hon gick till och med först några gånger. I skogen travade vi några korta sejourer och Sibban var pigg! Erkänner att jag blir lite avvaktande och istället för att bromsa i munnen och styra blir jag lite för försiktig. Sibban är som smör i munnen och väldigt känslig. Det kändes som det kommer att finnas en hel del motor när hon blir mer riden. Efter sista travomgången dog hon så där som bara små bebisar kan göra och jag hoppade av. Uterittspremiären var avklarad och jag är stolt över min fina röda. Nu blir det vila fram till mars och det tror jag att Sibban behöver.

Stina red Stina riktigt bra. Hon tyckte som jag att Stina sitter ihop mycket bättre i kroppen än förut och att hon var rolig att rida. Det värmer ett mattehjärta att höra!

Jag och Stina gick in och fikade och snackade skit en stund. Tack snälla kompis för besöket och ridturen. Synd att du inte bor närmare för det skulle vara trevligt om det blev en vana att rida ut tillsammans.

Må gott alla glada människor

Kram

LottaAv Lotta Jansson - 7 januari 2012 13:04

Jag har ridit på fina, duktiga, fantastiska Sibban.
 
Igår var jag och Nettan och hämtade hem Sibban från Matilda som hjälpt mig med inridningen. Tack snälla Nettan för att du alltid ställer upp och finns där.
 
Jag är en töntig hönsmatte och mår bäst när jag har alla hästar i hagen hemma och det är himla skönt att min vackra röda är på sin plats igen även om hon haft det toppen hos Matilda. Hon har varit hos Matilda i ungerfär en månads tid och min lilla röda har skött sig kanonbra. Allt har gått som på räls och enligt M är Sibban en mycket smart häst som lär sig fort. Men det visste jag ju redan förstås ;).

Vi stämde träff vid ridskolan i Tierp och hade inte stått där länge när vi såg Matilda komma ledande på två hästar. Jag gick något varv runt ridhuset med Sibban först och sedan longerades hon några varv. Sedan hoppade Matilda upp och de skrittade, travade och galopperade runt ridhuset. Jag stod med ett fånigt leende på läpparna hela tiden och tyckte att det var fantastiskt att se min fina tjej med ryttare på. Fattar ni att lilla Sibban blivit stor och är RIDHÄST på riktigt heart.gif .

Matilda har gjort ett fantastiskt jobb på kort tid. Hon är verkligen duktig med unghästar och gör det okomplicerat. 
Jag hade bett att få prova att rida Sibban och snart var det dags att hoppa upp. Har ju skrittat henne några gånger uppsuttet men denna gång red jag på riktigt, en fantastiskt härlig känsla!!!! Jag skrittade och travade runt och det gick både att styra, sätta igång och stanna. Sibban var mycket mjuk att rida och jag längtar ännu mer fram emot att få börja rida henne "på riktigt" i slutet av nästa år. Det var en trött liten bebis som klev på transporten och åkte med mig hem! Hon stod en stund och funderade innan hon gick på.

Här kommer en film från dagens pass som varade totalt 10-15 minuter från det att Matilda började longera tills jag satt av. I början av filmen rider Matilda och i slutet ser ni filmbevis på att jag också travade på henne.

Sibban - ridhästen!

Sibban tyckte att det var att komma hem och få gå ut i hagen till Stina och Blida. Vackra röda är ju van att gå med
andra hästar i stora hagar och har fått gå själv på ridbanan hos M så man såg att hon drog en suck av lättnad när allt blev som vanligt igen. På söndag ska vi rida ut i skogen för första gången och går det bra väntar vila fram till mars.

Passade förresten på att göra en film från löshoppningen i höstas. Duktiga Sibban skötte sig riktigt fint. Dressyrhästen kunde hoppa alla hinder utan att ramla omkull:

Sibban -
löshoppning


Stina och jag har ridit ut några gånger under veckan. Hon har varit jättepigg men har börjat slappna av lite mer. Nu väntar hon på mig och har inte lika bråttom hela tiden. Många övergångar och sidvärtsrörelser blir det men det ger resultat på min lilla heta Stina-Fina.
 
Linnea har ridit på Morris några gånger och det går bra. Idag har hon ridit på ridskolan i Gimo och fick Petter. Hon red så himla fint! Tänk att de har ridit så länge att de faktiskt har börjat rida på riktigt nu. De satt ner i arbetstrav och gjorde skänkelvikningar som små dressyrprinsessor. Nej, nu ska jag gå ut och hämta in Stina och Morris för jag och Linnea ska åka till ridhuset i Vettsta och skutta över små hinder.
 
Må gott alla glada människor!!!
Fy
sjutton vad jag är glad för mina två fina RIDHÄSTAR!!!!

Av Lotta Jansson - 1 januari 2012 19:27

Gör väl som alla andra och försöker summera 2011 genom en liten årskrönika....


Januari:

I stallet stod Cometa, Royal, Stina, Inferno, Morris och Kapten Morgan. Madinn stod hos Nettan eftersom jag inte hade plats för henne i stallet och Starlight var utlånad till Olivia Helen. Jag red Cometa och Madinn regelbundet. Lilla Madinn gick från klarhet till klarhet och började bli coolare och mer ridbar. Hade henne ute för försäljning.

     

Anna tog Royal på foder för att prova på att ha egen häst och hon sattes igång. Nöjd och glad över att ha en egen matte.


 

Linnea slutade på Joneberg och började att rida på Gimo ridklubb istället.

Jag hade en alldeles för full almanacka och bestämde mig för att lägga ner politiken och minska ner hästantalet.


Februari:


Stina åkte till Jenny för avvänjning och vi fick hit hennes Lancia och arlight flyttade hem igen. Linnea galopperade för första gången själv på Starlight i skogen några meter och tyckte det var läskigt men skoj.


Cometa var igång och vi hopptränade för Cia Tenggren och Ulf Johansson och red dressyr för Ulf Lind. Provade att rida på kandar.


 

     

Inferno utan mamma <3


Mars:


Var en tuff månad med svåra beslut. Jag red en helgkurs för Liz Högdal och red Cometa ena dagen och lånade Royal den andra. Hade ett riktigt uselt pass på Cometa och ett fantastiskt pass på Royal. Under flera år hade jag funderat på att sälja Cometa och det blev en tuff helg med många tårar och våndor och sedan bestämde jag mig för att annonsera ut henne.


Madinn såldes till en 21 årig tjej som sällskaps- och promenadhäst.


Jag började rida Pondus och vi debuterade en regional LB:3 på 53 %.


Familjen var i Sälen och bodde i Tandådalen.


April:


Sigge föddes!


Royal och Kapten Morgan såldes till Anna men stod kvar i stallet till betet. Cometa såldes till Åland.


Jag tänkte först köpa ett projekt och var och tittade på fullblod. Det slutade till slut med att jag köpte Mirres fina Sibban f-09 e-Bocelli-Bugatti Hilltop-Mas Media**. Har varit hemligt förälskad i hennes mormor Cia i många år och hennes mamma Häxan är en av de vackraste hästar jag sett och nu har jag en ättling till dessa två i mitt stall!


 

Red och tränade på kompisars hästar som Royal,Corren, Gullan och så min tävlingskompis Pondus förstås.


Infernos lösa benbitar opererades bort på Ulltuna. Han åkte sedan till Camila för sina första två veckor på boxvila.


Maj:


Inferno var en mycket duktig konvalescent. Han flyttade hem under maj för liten hage och promenader.


Jag fortsatte att tävla Pondus och vi hade årets enda placering i en LB:1 på 66 %. Red även kompisars hästar.


Stina fölade och fick ett stoföl A lot of Liqueur e. Cosmeo:


     

Gjorde sitsanalys för Birthe Vogelius. Otroligt givande och nyttigt!


Juni:


Marianne och Gunnar flyttade till Hamra efter midsommar.


Inferno blev friskförklarad och släpptes på hingstbete. Där blev han vinglig och vi åkte till Ulltuna. Det visade sig att han hade en defekt på halskotpelaren och vi avlivade honom. Så sorgligt och jag måste säga att jag tappade ganska så mycket sugen med hästavel där och då. Min vackra Inferno som inte fick växa upp:


 

Morris fölade och fick ett fint hingstföl med mycket vitt som döptes till A lot of Mojito. En helt okomplicerad fölning och fölet klarade sig själv från första stund. Det slog mig vad mycket lättare det är med ponnyer; de står på benen själv och hittar spenen direkt och sedan följer de mamma i hagen direkt....:


 

Juli


Betessäsong och vi hade diverse beteshästar här. Stinas fina Corren och Caramell gick med Sibban:


 

Stina och Likören fick sällskap av Zilla och Zara.


 

Jag hade semester och vi var i Lidköping en sväng. Påbörjade husrenovering och fyllde 40.Hela min underbara familj kom på besök och vi var bland annat på Åland:

 


Augusti:


Familjen var i Danmark på Legoland. Fantastiskt härligt och roligt!


 

 Sigge hade namngivning:

 

 

Likören fick en sårskada och fick åka till Ulltuna. Boxvila i några veckor men som tur var läkte såret fint. Dock en tung extra utgift.


September:


Likörens sårskada läkte och hon fick gå ut i hagen igen:


 


Skolan började för Sibban. Hon var på sin första löshoppning för Johan Becker, tömkörning för Anders Eriksson och jag satt på henne för första gången.


Jag fortsatte att tävla Pondus med skiftande resultat i LB och LA klasser:

 


 Jag köpte dräktiga Eirian Blida och hennes dotter Belize II:


 

 Oktober:


Sibbans inridning fortsatte och vi löshoppade fler gånger. Nu började hon förstå vad löshoppning var.


Linnea har ridit på Morris några gånger och börjar tycka att det roligaste som finns är att galoppera och hoppa:


   

Den mesta tiden ägnas åt renovering av huset och sakta men säkert händer det saker. Det blev bestämt att Sara skulle flytta till grannhuset och vi fick en extra spark i baken att sätta igång.


November:


Belize såldes och flyttade till Vansbro.


Nästan bara renovering....Halva ligghallen blev klar och ponnerna flyttade dit.


Flyttade in i stora huset i slutet av månaden.


December:


Satte igång att rida Stina igen vid jul:


     
Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se